Jedina, ali i ključna razlika u bijelim i klasičnim čupavcima jest u tome što umjesto tamne čokolade u glazuru dodajemo bijelu. Kombinacija kokosa i bijele čokolade također je sjajan spoj i zato dajte priliku bijelim čupavcima, koji bi vam mogli postati još draži od klasičnih.
SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 6 jaja
- 6 velikih kašika brašna
- 4 velike kašike šećera
- 1,5 dl ulja
- pola praška za pecivo
SASTOJCI ZA GLAZURU:
- 30 dag bijele čokolade
- 4 dl mlijeka
- 4 dl slatkog vrhnja
- kokos
PRIPREMA:
1. Pažljivo odvojite žumance od bjelanca. Mikserom povežite žumance i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svijetložuta i kristali šećera se slabo primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.
2. Izmiksajte bjelance u čvrst snijeg. Naizmjenično u žumance dodajte malo brašna i šlaga pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i šlag.
3. Upalite peć na 180 stepeni. Veliki pravougaoni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem ili uljem, zatim ga temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.
4. Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.
5. Glazura i biskvit moraju se ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na viljušku ili primite kuhinjskom pincetom pa namočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.