navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspješne priče

Bosanski Nusret, mesar Eldar Babić iz Visokog postao zvijezda na Instagramu

Eldar Babić (26), mesar iz Visokog, nova je zvijezda Instagrama.

Objavljeno: 19.12.2021. u 21:29
get url
text

U namjeri da promovira posao kojim se bavi, po ugledu na svog slavnog kolegu iz Turske Nusreta Gokcea, počeo je snimati videozapise i objavljivati fotografije svojih mesnih delicija i tako stekao armiju pratitelja, odnosno mušterija koje sada redovno kupuju od njega u Gradskoj tržnici u Sarajevu.

Eldar je, kako je pojasnio za Faktor, prije godinu i po otvorio svoju prodavnicu Meat Shop by Eldar Babić, nastavljajući tako porodični posao koji je njegov otac započeo 1987. godine.

Završio je srednju Trgovačku školu u Visokom, a zanat kojim se danas bavi učio je od malih nogu.

- U mesarstvu sam od malih nogu, a intenzivno sam ocu počeo pomagati sa 13, dok sam u posao ušao sa 18, kada sam završio srednju školu. Najviše me Nusret inspirisao da svoj posao počnem promovirati i na društvenim mrežama. On je svima nama inspiracija što se tiče ovog mog posla jer to je čovjek koji je krenuo iz ništa i stvorio nešto. Ovaj posao moraš voliti da bi ga radio jer ko god ne voli ovaj posao, s mukom ujutro ustaje. A ja iskreno baš volim ovaj posao. Odrastao sam u tome, a sada uviđam koliko ima još više mogućnosti u tome, posebno zahvaljujući društvenim mrežama. Prvo sam počeo s objavama na Facebooku prije pet godina, a 2019. sam krenuo intenzivnije sa Instagramom. Imao sam plan da napravim novi logo i dizajn, sa likom i prezentacijom nekom koja će izgledati evropski – kaže Babić.

Tajna njegovog uspjeha je, pojašnjava, kvalitet koji dolazi uz spoj tradicionalne tehnike sušenja mesa i moderne trgovačke usluge.

- Svaka priča je lijepa, ali kvalitet ostaje. I ako imaš kvalitet, razumnu neku cijenu koja je prihvatljiva, onda ostaješ u ovom poslu. Ako to nemaš, ne mogu ti pomoći ni društvene mreže, koje su, moram priznati, meni poslužile kao dobra promocija – pojašnjava Babić.

Cilj mu je dospjeti na evropsko tržište, a onda ko zna, možda baš kao i njegov uzor Nusret, "pokoriti" cijeli svijet.

- To mi je cilj, da plasiram svoje proizvode na evropsko tržište. Postoji mogućnost otvaranje nečeg istog ovakvog u Evropi i radim na tome intenzivno već pola godine, nadam se da će biti neka dobra vijest. Birokratija nam je trenutno najveći problem, a prodavnica bi bila u okolini Praga. Trenutno sam prisutan lokalno i jako sam zadovoljan, a vidjet ćemo dokle ću dospjeti – dodaje Babić.

Da bude to što jeste radio je konstantno, bez dana odmora. Pa čak ni za praznike nije odmarao. Doživio je 40 posto porasta prodaje svih komada suhog mesa, nakon samo tri mjeseca objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama.

- Ko god bilo šta da radi, mora se raditi kvalitetno i predano od jutra do sutra. Moraš biti u poslu non stop, vikend, praznik da bi došao do cilja koji postaviš – zaključio je Babić.

Uskoro, mogao bi pokrenuti i online shop za sve fanove sa društvenih mreža koji nisu u prilici direktno da ga posjete.