navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lagani ljetni deserti

Brzo i bez pečenja: Krem-kocke s malinama

Maline su najzdravije ako ih jedete odmah svježe. No, od ovih bobica možete pripremiti neodoljive poslastice. 

Objavljeno: 25.06.2020. u 22:05
get url
text

Evo jednog primjera kojeg smo pronašli na minimagazin.info.

Potrebno je: 27-30 komada petit keksa.

Krema: 5 jaja, 100 g šećera, dvije kesice vanilin šećera, 60 g brašna, 50 g gustina, 750 ml mlijeka, 50 g maslaca, prstohvat soli.

Još je potrebno: 200-300 g malina.

Dekoracija: 3 kesice slag kreme i 200-250 ml mlijeka

Postupak pripreme:

Za kremu razdvojite žumanca od bjelanaca.

U posudu sa žumancima stavite polovinu šećera (50 g) i vanilin šećer pa žicom dobro izmiješajte. (Mikser sačuvajte za mućenje bjelanaca.) Dodajte brašno, gustin i oko 250 ml mlijeka, pa dobro sjedinite žicom tako da ne bude grudvica.

Ostatak mlijeka sipajte u veću šerpu, ubacite i maslac, pa stavite na ringlu i zagrijavajte na srednjoj vatri.

U toplo mlijeko (ne treba da prokuha) sipajte u tankom mlazu smjesu od žumanaca uz neprestano miješanje drvenom kašikom i kuhajte kremu dok se ne zgusne i ne prokuha - 10-15 minuta. Kada prokuha tada je gotovo, pa skinite sa ringle.

Potom odmah pređite na mućenje bjelanaca. Dodajte im prstohvat soli, pa počnite mutiti mikserom na srednjoj brzini, uz postepeno dodavanje preostale količine šećera (drugih 50 grama), u nekoliko navrata. Mutite dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete veoma čvrst snijeg.

U još toplu kremu od žumanaca dodajte polovinu snijega od bjelanaca i počnite miješati vrlo lagano, sve vrijeme prevrćući kašikom, pazeći da ne izlomite snijeg.
Dodajte i ostatak i sve sjedinite dok se krema ne ujednači.

Krema mora ostati vazdušasta i lagana, pa nipošto ne smijete energično miješati, jer bi mogla da se razrijedi, pa da vam na kraju bude tečna.

Neka se krema prohladi desetak minuta, a za to vrijeme operite maline (nipošto pod jakim mlazom vode, da se ne bi raspale).

Poslažite ih na kuhinjski papir da se ocijedi višak vode.

Uzmite odgovarajuću tacnu i složite petit keks. Na keks nanesite mlaku kremu ravnomjerno i poravnajte, a onda poslažite maline i prstima ih blago utisnite u kremu.

Na kraju umutite šlag sa mlijekom (sami procijenite koliko će trebati, pazeći da ne bude previše mekan) i premažite kolač šlagom. Ukrasite po želji.

Kolač dobro ohladite u frižideru, sijecite na kocke i poslužite.