Čokolada, puding, puslice, možete li nešto slasnije poželjeti u ovim tmurnim, hladnim, kišnim jesenjim noćima.

Oni koji su probali desert u kojem ova tri sastojka igraju glavnu ulogu, bili su oduševljeni, pa mu se opet i opet iznova vraćaju.

Riječ je o čokoladnom pudingu iz šoljice koji se brzo priprema, a još brže pojede.

Potrebni sastojci za puslice: četiri bjelanjka, pola šoljice šećera 1/4 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice ekstrakta od peperminta.

Za čokoladu: 200 g tamne čokolade u prahu, pet do sedam kašika vrućeg mlijeka, pola kašičice ekstrakta od vanilije, dvije šoljice šlaga (čvrsto umućenog), čokoladne mrvice za ukrašavanje.

Postupak pripreme:

Puslice: zagrijati rernu na 100 stepeni.

Izmiksati vrlo čvrsto bjelanjke te im dodati šećer, prašak za pecivo i sve zajedno dobro izmiksati.

Prebaciti smjesu u vrećicu za zamrzavanje i odrezati joj jedan donji vrh. Prilikom stavljanja smjese u vrećicu, dodati ekstrakt od peperminta.

Istisnutu smjesu na papir za pečenje i s posudom za pečenje peći odnosno sušiti u rerni na umjerenoj temperaturi.

Čokolada: pomiješati čokoladu u prahu s vrućim mlijekom i miješati žicom dok se čokolada ne rastopi, pa dodati ekstrakt od vanilije.

U šoljice staviti na dno dio rastopljene čokolade i dio šlaga te promiješati čokoladu i šlag.

Na vrh staviti puslice i posipati čokoladnim kapljicama.

I to je sve - uzmi kašiku i uživajte.

Izvor: Faktor