Imate jabuke, ali ne znate kako biste ih iskoristili?

Predlažemo ovaj starinski kolač koji za koji vam nije potrebno neko umijeće u kuhinji jer je mjera - čaša.

Ovaj provjereno dobar kolač još je jedan od klasika koje su rado pravile naše mame i nane kada nije bilo vremena da se pripremi neki zahtjevniji kolač.

I uvijek je bio tako fin i dobar da nikada ne bi nikoga razočarao, baš naprotiv.

Volite li i vi voćne slastice, evo recepta:

Biskvit: tri jaja, jedna čaša šećera, jedna čaša mlijeka, jedna čaša ulja, dvije čaše glatkog brašna, jedan prašak za pecivo.

Fil: jedan kg jabuka, tri kašike šećera, jedna kašičica cimeta, pet kašika griza.

Ukrašavanje: šećer u prahu.

Napomena: Mjera je čaša od 200 ml.

Postupak pripreme:

Prvo trebate pripremiti fil.

Jabuke oguliti, očistiti i naribati na veći ribež.

Prebaciti ih u posudu na ringli, dodati šećer i cimet, pa dinstati 15-ak minuta.

Tokom dinstanja kad jabuke puste sok dodati i griz da upije tekućinu.

Kad je fil gotov, ostaviti sa strane da se hladi.

U posudi za miksanje razbiti cijela jaja, dodati šećer i miksati da smjesa bude pjenasta.

Zatim uliti ulje i kratko miksati, kao i mlijeko.

Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo te sve završno dobro izmiksati da se sastojci spoje.

Tepsiju veličine 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti.

Smjesu za biskvit podijeliti na 2 jednaka dijela.

Sipati polovinu smjese u tepsiju.

Peći je u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.

Nakon toga izvaditi iz rerne i poslagati dinstane jabuke te ih zagladiti.

Preliti ostatkom smjese za biskvit i staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni dodatnih 35 minuta.

Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu i uživati.

Izvor: Faktor