navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poput prehlade

COVID-19 mogao bi postati blaga sezonska bolest, ali to zavisi od ove stvari...

Nova studija američkih naučnika predviđa da će SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, vremenom postajati sve manje zarazan i pojavljivat će se sezonski, zajedno sa ostalim patogenima iz porodice koronavirusa koji uzrokuju blage prehlade.

Objavljeno: 20.01.2021. u 15:17
get url
text

No, to će se dogoditi tek kad SARS-CoV-2 postane endemski virus, odnosno kad ne bude uzrokovao masovne zaraze ili teška oboljenja, kažu naučnici sa Univerziteta Emory University i Penn State.

Njihova studija objavljena je u časopisu "Science".

Kad će virus dospjeti u takvo endemsko stanje ovisi o brzini njegovog širenja i brzini vakcinacije. Dakle, potrebno je svakoga izložiti vakcini što je prije moguće - kazala je New York Timesu glavna autorica studije Jennie Lavine s Emoryja.

Njihovo istraživanje temelji se na šest ljudskih koronavirusa, od kojih se četiri redovno šire među ljudima i uzrokuju samo blage simptome.

Ostala dva, teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i blisokoistočni respiratorni sindrom (MERS), pojavili su se u novije doba i rezultiraju visokom smrtnošću, ali dijele sličnu genetiku kao koronavirus koji uzrokuje COVID-19.

Naučnici još proučavaju koliko dugo traju antitijela i ostale imunološke ćelije nakon prebolijevanja COVID-19.

Dosadašnja saznanja upućuju na to da je imunitet koji blokira zarazu relativno kratak, ali je zato imunost koja ublažava simptome dugotrajna.