navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Superhrana

Čudotvorna kupina, jača imunitet, čuva srce i oči

Ovo je vrijeme sazrijevanja divljih kupina, te uživajte u blagodatima ovog zdravog voća. Samonikle kupine nešto su manje od vrtnih, no ujedno su slađe i imaju nešto drugačiji miris i okus.

Objavljeno: 07.08.2022. u 12:07
get url
text
Kupine

Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.

Antioksidansi učestvuju u procesima sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način pomaže u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sistema (npr. Alzheimer).

Da bi u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva kupine, poželjno ih je jesti zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorištavaju hranjivi sastojci. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim slasticama od kupine zadržavajući svoje ljekovito svojstvo. Ako se jedu redovno, kupine također pomažu u očuvanju od upale dišnog sistema i tromboze.

Kupine prirodno sadrže tvari koje razaraju stanice leukemije. Velika prednost kupina je i njihov visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u reguliranju tjelesne težine.

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluje protuupalno. Stoga vam kod glavobolje može pomoći zdjelica svježih kupina. Ovo voće također doprinosi zaštiti vida i jačanju imunološkog sistema.

Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva.