navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovitost

Čudotvorna kupina protiv anemije, glavobolje i viška kilograma

Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo ljekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.

Objavljeno: 03.08.2021. u 09:26
get url
text
Kupine

Antioksidansi učestvuju u procesima sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način pomaže u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sistema (npr. Alzheimer).

Da biste u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupine, poželjno ih je jesti zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorištavaju hranjivi sastojci. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim slasticama od kupine zadržavajući svoje ljekovito svojstvo. Ako se jedu redovno, kupine također pomažu u očuvanju od upale dišnog sistema i tromboze.

Provedena istraživanja pokazala su da kupine prirodno sadrže tvari koje razaraju stanice leukemije. Velika prednost kupina je i njihov visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u reguliranju tjelesne težine.

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluje protuupalno. Stoga sebi kod glavobolje možete pomoći zdjelicom svježih kupina. Ovo voće također doprinosi zaštiti vida i jačanju imuniteta. Listovi kupine imaju antiseptička i protugljivična svojstva te sastojke za jačanje organizma i stezanje. Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva. Mirisni čaj od listova kupine propisuje se u slučajevima gripe, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za liječenje čireva u ustima te upale usne šupljine i desni.

Kupina se upotrebljava i za mazanje čireva i povreda na koži koje sporo zarastaju.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Planta Medica pokazalo je da list kupine smanjuje nivo šećera u u krvi. To svojstvo kupina djelomično duguje mogućnosti da stimulira ispuštanje inzulina. Plodovi kupine bogati su kalijem, željezom i magnezije, a od njeh se pripremaju sok i kupinovo vino, koje se preporučuje onima koji pate od nedostatka željeza.