navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci savjetuju

Čudotvorno bademovo ulje: Za njegu tijela od glave do pete

Tim istraživača iz Američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo otkrili su da bademovo ulje liječi mnogo više od svakodnevnog problema sa suhom kožom te da je čak protuupalno.

Objavljeno: 29.06.2020. u 16:28
get url
text

Kao što mu ime govori, ulje slatkog badema se ekstrahira iz sirovog badema. Drvo badema raste u toplijim klimama, a oduvijek je to bio sjeverni dio Afrike. No, danas on raste diljem Sredozemlja.
Minerali i vitamini koje sadrže ovi mali orašasti plodovi korisni su za cijelo tijelo.

- Ulje slatkog badema bogato je vitaminom E, mononezasićenim masnim kiselinama, proteinima, kalijem i cinkom - objašnjava dr. Hadley King iz New Yorka.

- Blago je i hipoalergensko, pa je sigurno za upotrebu, čak i na osjetljivoj koži. Ono uključuje sjajnu kombinaciju svojstava: hidratantna, protuupalna i antioksidativna - dodaje.

Možda je najpoznatija prednost ulja trenutno pojačanje vlage koja se unosi u kožu. Zahvaljujući svojim emolijentnim svojstvima i visokim postocima vitamina E, magnezija, fosfora i bakra, bademovo ulje: pomaže obnavljati vanjski sloj kože, sprječava gubitak vode i obnavlja suhu, ljuskavu kožu - kaže dr. Morgan Rabach iz New Yorka.

Da biste ga iskoristili maksimalno, nanesite bademovo ulje po čitavom licu i tijelu te posebnu pažnju obratite na stopala, suhe kutikule i ljuskava područja, preporučuje dermatolog.

- Ovo ulje može pomoći kod znakova starenja smanjenjem oksidativnog stresa i štete od okoliša, poput onečišćujućih tvari, sunčeve svjetlosti i plave svjetlosti s ekrana, a također može pomoći kod teksture same kože, ožiljaka i strija - kaže dr. Rabach.

Kako bi poboljšao ukupni izgled i blistavost kože, bademovo ulje sadrži i vitamin A, također poznat kao retinol. Ulje, dakle, pomaže uravnotežiti tonus kože te omekšati teksturu, kao i spriječiti nastanak bora.

- Nadražena i osjetljiva koža će imati najviše koristi od bademovog ulja - kaže dr. King za InStyle.

- Njegove protuupalne masne kiseline i vitamini A i E mogu umiriti upalu i pomoći u obnavljanju oštećene kože - zaključio je.