navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Moćno voće

Čuvaju naše zdravlje: Naučnici objasnili zašto je važno jesti banane

Banane su većini ljudi dio prehrane, bilo kao međuobrok, jelo poslije treninga ili u sklopu dječijeg obroka. Razlog nije samo laka dostupnost i brzo i jednostavno guljenje, već su vrlo hranjive i korisne za vaše srce, šećer u krvi, probavu i još mnogo toga, piše Insider.

Objavljeno: 27.10.2021. u 22:03
get url
text

Evo pet zdravstvenih prednosti jedenja banana.

Banane su vrlo hranjive

Jedna srednja banana nudi 110 kalorija, bez masti. Također pruža sljedeće:

Proteini: 1 gram
Ugljikohidrati: 28 grama
Šećeri: 15 grama (prirodni)
Vlakna: 3 grama
Kalij: 450 mg
Magnezij: 32 mg
Vitamin C: 10,3 mg
Vitamin B6: 0,4 mg

"Banane su dobro poznate po svom sadržaju kalija, ali postoje i drugi vitamini i minerali koji također zaslužuju pažnju. Banana je značajan izvor B6 i vlakana, koji igraju vitalnu ulogu u važnim funkcijama tijela poput smanjenja holesterola i uspostavljanja ravnoteže raspoloženja", kaže Lisa Richards, certificirana savjetnica za prehranu.

Samo jedna banana može vam pružiti 9 posto preporučenog dnevnog unosa kalija i 8 posto magnezija. Što se tiče vitamina C, banana možda nije prva hrana koja vam pada na pamet, ali ipak sadrži 11 posto preporučenog dnevnog unosa.

Banane mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi

Ideja da osobe s predijabetesom ili dijabetesom trebaju izbjegavati jesti slatko voće je mit, sve dok ste u granicama svojih potreba za ugljikohidratima. To bi otprilike bila polovina banane.

Naime, banane, koje sadrže pektin i rezistentni škrob mogle bi zapravo pomoći u snižavanju šećera u krvi. Richards kaže da ta topljiva vlakna djeluju u uzajamnom skladu, povećavajući osjećaj sitosti, sprječavajući prejedanje i usporavajući brzinu probave.

Osim toga, glikemijski indeks banane je od 30 do 60, ovisno o zrelosti. Glikemijski indeks označava kako će ugljikohidrati u hrani promijeniti šećer u krvi, na ljestvici od 0 do 100.

"Što je niži glikemijski indeks, manja je vjerovatnost da će hrana uzrokovati brzi skok", kaže Richards.

Za niži glikemijski indeks jedite zelenije voće.

"Ključ je upariti izvor ugljikohidrata s proteinima i masnoćama. Inače će šećer u krvi skočiti, a zatim pasti", kaže Monica Auslander Moreno, vodeća dijetetičarka u Miami's Essence Nutrition.

Predlaže kombiniranje banana s visokim udjelom ugljikohidrata s jajima, jogurtom ili maslacem od kikirikija.

Banane mogu podržati zdravlje srca

Kalij je i ovdje važan. Iako ga većina ljudi smatra mineralom, on također djeluje i kao elektrolit. Elektroliti su ključni za regulaciju mišićnih kontrakcija.

"Budući da je srce mišić", kaže Moreno, "kalij i zdravlje srca su vrlo usko povezani".

Kalij također može pomoći u ravnoteži razine natrija. Premalo kalija i previše natrija znači više tekućine i veći volumen krvi u krvotoku. To povećava krvni pritisak s dodatnim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Pregledom iz 2017. utvrđeno je da dodaci kalija smanjuju krvni pritisak kod osoba s hipertenzijom ili visokim krvnim pritiskom. Zbog istraživanja o kaliju i visokom krvnom pritisku, Američka FDA je odobrila sljedeću zdravstvenu tvrdnju: "Prehrana koja sadrži hranu koja je dobar izvor kalija i koja ima malo natrija može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska i moždanog udara". Analiza je pokazala da su banane posebno bogate kalijem.

Banane mogu pomoći kod mršanja

Moreno kaže da je banana postala "vrlo stigmatizirana u kulturi prehrane" zbog sadržaja ugljikohidrata. 

Zapravo, ovo voće bi vam moglo pomoći da se lakše zasitite. "Kombinacija pektina i rezistentnog škroba odgađa pražnjenje želuca, što vas dovodi do manjeg unosa kalorija", kaže Richards.

Zelene banane su bolje za to jer kako banana sazrijeva, odnosno stari, gubi pektin. Također, što je banana zelenija, škrob u njoj je rezistentniji. Kad ih jedete uravnoteženo, kaže Moreno, ugljikohidrati vam pomažu u proizvodnji više serotonina, koji pomaže u regulaciji metabolizma i razine energije.

Imajte na umu da zelene banane imaju više vlakana i mogu uzrokovati plinove, nadutost i zatvor.

Zbog visokog sadržaja vlakana, naučnici su također teoretizirali da zelene banane mogu pomoći u prevenciji ili liječenju crijevnih bolesti, smanjiti holesterol u krvi i pomoći u prevenciji raka crijeva.

Banane su dobre za zdravlje probave

Kada je u pitanju zdravlje crijeva, banane i daju i oduzimaju. Zelene ili zelenije banane mogu potaknuti zatvor, "zbog veće količine rezistentnog škroba i pektina", kaže Richards, koje usporavaju probavne procese vašeg želuca.

S druge strane, zrele banane mogu vam pomoći u borbi protiv zatvora. "Manje otporan škrob i više vlakana mogu potaknuti probavu", kaže Moreno.