Kapali čaršija jedan od simbola Istanbula, grada na Bosforu, nezaobilazna je turistička lokacija. Dvoje majstora parkoura, Turkinja Hazal Nehir i Australac Dominic Di Tommaso, u novom videu donose pogled na gigantsku pokrivenu tržnicu iz do sada neviđenog ugla. 

Video "Grand Maze" prikazuje freerunning dvojac kako pronalazi svoj put kroz zamršeni splet uličica unutar tržnice, ali i njihove akrobacije na krovu. Di Tommaso i Nehir istražili su svaki pedalj Kapali čaršije, tražeći najuzbudljivija i najizazovnija mjesta za parkour.

Za snimanje nevjerovatnih scena bilo je potrebno sedam dana i ekipa od 25 članova, a Nehir je imala ulogu turističkog parkour vodiča.

– Kapali čaršija je oduvijek građevina čijoj se arhitekturi divim. Kada sam je vidjela s krova, ponovo sam bila fascinirana atmosferom, jer ispod krova kao da nije bilo zamršenih uličica, hiljada trgovina i toliko ljudi. Doživljaj istanbulskog neba u zalazak sunca bio je nevjerovatan, a upotpunili su ga galebovi i Domovo prijateljstvo - rekla je.

Za Di Tommasa, snimanje u Istanbulu bilo je najnovija stanica na njegovoj freerunning turneji, na kojoj obilazi historijske gradove širom svijeta iz dosad neviđenih uglova. Ranije je već bio u Kairu, Švicarskoj i Brugesu.

– Biti na krovu Velikog bazara je zaista inspirativan doživljaj. Naročito ako ste kao dijete maštali da skačete s krova na krov kao nindža… Ovo je bilo poput ispunjenja sna koji sam imao kao 15-godišnjak. Bilo je prelijepo trčati ovdje i demonstrirati jedan savremeni sport na mjestu koje toliko odiše historijom i kulturom - dodao je Di Tommaso.

Napravljena je i interaktivna verzija videa, u kojoj gledatelji mogu izabrati lik Nehir ili Dominica, sami birati putanju i gledati trikove iz različitih uglova. Za atmosferični soundtrack filma zaslužan je čuveni turski muzičar Burhan Öçal.

Di Tommaso je vježbao balet i umjetničko klizanje, da bi se 2007. godine "zarazio" parkourom. Postao je globalno poznat, naročito po dugim skokovima i trostrukom saltu, koji je njegov zaštitni znak.

S druge strane, 27-godišnja Nehir je pionirka ovog sporta u Turskoj i prva freerunning takmičarka iz te zemlje koja je ostvarila međunarodni uspjeh. Ona je 2019. godine postala prva učesnica takmičenja Red Bull Art of Motion iz Turske.