navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Popularni sos

Da li kečap treba držati u frižderu?

Teško je zamisliti da jedete pomfrit ili pizzu bez kečapa. Pitanje koje često muči ljubitelje popularnog sosa jeste da li nakon upotrebe treba staviti kečap u frižider ili ga slobodno smijete ostaviti na polici?

Objavljeno: 06.02.2020. u 21:38
get url
text

U trgovinskim radnjama boce sa kečapom nalaze se na običnim policama pored konzervi ili tegli sa ukiseljenim povrćem, a ne u frižideru. Međutim, nekako svi mi imamo običaj da otvorenu bocu kečapa, ali i novu, zatvorenu, stavimo u frižider. Da li je to uopšte potrebno? U krajnjoj liniji, boce sa kečapom stoje u restoranima po stolu, a ne u rashladnoj vitrini…

U kečapu se nalazi sirće, prirodni konzervans koji će se pobrinuti za to da kečap može duže da traje. Određeno vrijeme zato može bez problema da bude van frižidera. Ako ga nakon jela zaboravite na stolu, odnosno ne stavite odmah u frižider, onda to nije strašan problem.

U restoranima se kečap veoma puno i brzo troši, pa se bočice isprazne prije nego što se kečap pokvari. Zbog toga većina restorana ne drži boce sa kečapom u frižideru. U domovima je situacija drugačija. Ako baš svaki dan ne jedete kečap, onda je potrebno nekoliko sedmica ili čak mjeseci da se boca isprazni i zato bi kod kuće trebali da ga držite u frižideru. Tamo može da stoji šest mjeseci nakon što ga otvorite.