Ako još niste odlučili šta danas pripremiti za iftar, evo prijedloga: 

Tarhana

Potrebni sastojci: 4 jaja, sok od paradajza, bijelo pšenično brašno, 1 kašika maslaca, 1 kašika brašna, 2 zrelija paradajza, 2 l mesne supe, najbolja je goveđa, 100 g tarhane, biber, so, mljevena paprika.

Postupak pripreme:

Od jaja, paradajz - soka i brašna umijesiti tvrdo tijesto. Neka stoji na sobnoj temperaturi nekoliko dana (najbolje četiri do pet dana).

Potom tvrdo tijesto "protjerajte" kroz đevđir tako da dobijete mrvice koje ćete sušiti u platnenoj, najbolje lanenoj vrećici.

Od maslaca i brašna napraviti zapršku.

Paradajz izrendati da dobijete usitnjenu masu i sok. Ukuhati se sa zaprškom, pa cijelu masu dodati u mesnu supu. Kuhati samo dok ne prokuha.

Potom dodati tarhanu i kuhati još dvadesetak minuta na tihoj vatri.

Pri serviranju tarhane dodati biber i mljevenu papriku.

Sitni ćevap uz rižu kao prilog

Potrebni sastojci: 800 g junetine, 2 glavice luka, ulje, so, biber, malo slatke mljevene crvene paprike, pola glavice bijelog luka, list celera, list peršuna, 2 kašike koncentrata paradajza, malo bibera u zrnu, 1 mrkva.

Postupak pripreme:

Junetinu izrezati na komadiće. Crveni i bijeli luk nasjeckati, zagrijati ulje i na njega staviti luk, mrkvu, peršun, celer, komadiće junetine, so i biber.

Dinstati sve dok ne uvri voda koju će pustiti meso i povrće.

Smanjiti temperaturu, dodati crvenu papriku i paradajz - sos.

Kada je meso izdinstano, sve zaliti vodom i pustiti da prokuha.

Dinstati tako dok meso ne bude mehko, a po želji možete dodati i malo vegete.

Sitni ćevap poslužiti uz kuhanu rižu.

Sami napravite somun

Potrebni sastojci: 1 kg brašna, 10 g kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 700 ml hladne vode.

Postupak pripreme:

U posudu staviti so, šećer, kvasac i malo vode i ostaviti da smjesa naraste, pa je izliti u posudu sa brašnom i hladnom vodom, te umijesiti tijesto.

Tijesto potom ostaviti da odstoji sat.

Od tijesta napraviti sedam ili osam loptica. Svaku razvući od 20 do 30 cm, a ukoliko se tijesto lijepi za prste, stavite malo brašna.

Potom uzmite drveni ili metalni štapić i pomoću njega napravite šare na tijestu slične onima koje imaju somuni koje kupujete u pekari.

Rernu dobro zagrijte, pa tek onda ubacite somune u plehu da se peku. Naravno, prije toga ih pospite ćurekotom i pecite od pet do 10 minuta.

Sarajevski somuni jedinstveni su po ukusu i izgledu. Možete ih jesti sa svim jelima, a u vrijeme ramazana najviše se služe uz tradicionalna bosanska jela.

Brownie, ali s limunom

Potrebni sastojci: 95 g brašna, 90 g šećera, žkašičica soli, 100 g maslaca sobne temperature, 2 jaja, 2 kašike svježeg limunovog soka, 2 kašike naribane korice limuna.

Glazura: šoljica šećera u prahu, 3 kašike limunovog soka, 2 kašičice naribane korice limuna.

Postupak pripreme:

Prekriti široku posudu za pečenje papirom za pečenje, pošpricati ga uljem i staviti sa strane.

U posudi miksati brašno, šećer, so i maslac dok se ne povežu.

U drugoj posudi miksati jaja, dodati limunov sok i koricu da se sve poveže.

Ovu smjesu dodati prvoj te miješati mikserom još dvije minute.

Smjesu potom izliti u pripremljeni kalup, pa kolač peći na 180 stepeni Celzijusa otprilike 20 minuta.

Kada je biskvit gotov, ostaviti ga da se potpuno ohladi.

Glazura: šećer u prahu staviti u veliku posudu, dodati ostale sastojke i miješati da se sve poveže u glatku smjesu.

Smjesu staviti na sredinu kolača i lagano razvući nožem za glazuru prema krajevima.

Kolač ostaviti u frižideru da se dobro ohladi, potom ga isjeći na kocke i poslužiti na kraju iftara uz kafu i sok.