Misli zdravo
Dijetetičari otkrivaju koje namirnice najbolje snižavaju povišeni krvni pritisak

Povišen krvni pritisak učestalo je i nimalo bezopasno stanje, a u medicinskim je krugovima često poznat i kao tihi ubica.
S obzirom na to da ga je teško primijetiti na samom početku, u većini slučajeva otkrije se kada je šteta u organizmu već nastala.
Osim uzimanja propisanih lijekova, dijetetičari otkrivaju kako postoje i određene namirnice koje pomažu svima s povišenim krvnim pritiskom.
Zahvaljujući svom sistemu, te namirnice dokazano održavaju nivo krvnog pritiska u normali, ali i redovnom konzumacijom mogu pridonijeti snižavanju krvnog pritiska kod ljudi koji imaju problema.
Kako donosi Healthline, namirnice koje dijetetičari preporučuju konzumirati što češće jesu: citrusi, losos i druga masna riba, sjemenke tikve, grah, bobičasto voće, amarant, pistacije, mrkva, celer, paradajz, brokula, grčki jogurt, chia sjemenke i špinat.