SASTOJCI:
- 500 grama jagoda
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 grama milerama
- 100 grama šećera
- 200 grama piškota
- 200 ml hladnog mlijeka za piškote
- 1 mala kašika ektrakta vanilije
- malo limunovog soka za jagode
RIPREMA:
1. Odaberite zdjelu u kojoj ćete slagati tortu (po izboru staklena, keramička ili bilo koja druga). Maknite peteljke s jagoda, operite ih, narežite na tanke komade i prelijte s par kašika limunovog soka.
2. Mikserom miješajte slatko vrhnje. Tek kada se formira šlag malo po malo dodavajte šećer. Kada dobijete čvrst šlag, ubacite u njega mileram i kratko miksajte dok ih ne povežete u glatku kremu.
3. U hladno mlijeko stavite ekstrakt vanilije i pomiješajte. Umočite svaku piškotu kratko u mlijeko i posložite na dno pripremljene posude. Kada ste popunili dno piškotama, stavite na njih par kašika kreme i zatim red jagoda. Ponavljajte dok ne iskoristite sve sastojke, a završite s kremom navrh koje ćete posložiti još malo jagoda. Stavite u frižider na nekoliko sati i zatim poslužite.