Iskoristite zadnje trenutke sezone tikvica i pripremite ukusan rižoto s ovim zelenim plodovima. Za pripremu ukusnog ručka trebat će vam manje od pola sata.

Želite li uživati u kremastom rižotu, koristite rižu arborio ili neku drugu vrstu riže kratkog zrna, koja je namijenjena baš za ovakvo jelo.

Za uspješnost recepta važan je i dobar te topao temeljac. Iako možete iskoristiti bilo koju vrstu temeljca, dodatnu dubinu okusa podarit će vam pileći temeljac.

Tikvice zahtijevaju vrlo kratku termičku obradu, pa ih je najbolje prepirjati na početku pripreme, staviti sa strane i umiješati kad rižoto bude gotov.

Sastojci za rižoto s tikvicama i sirom:

1250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
320 g riže arborio
80 ml ulja
65 ml suhog bijelog vina
30 g naribanog parmezana
3 kašike maslaca
2 tikvice
1-2 komada bijelog luka
sol i papar po želji

Priprema rižota s tikvicama i sirom:

Zagrijte dvije kašike ulja u većoj tavi. Dodajte nasjeckane tikvice i pirjajte ih dvije do tri minute, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite tikvice. Stavite u tavu nasjeckani bijeli luk i pirjajte ga oko pola minute, pa izvadite i stavite sa strane zajedno s tikvicama. Zagrijte temeljac u mikrovalnoj pećnici ili na šporetu u zasebnom loncu.

U tavu stavite ostatak ulja i zagrijte ga na jakoj vatri. Dodajte rižu, promiješajte i pustite da se tostira oko jedne minute.
Podlijte rižu vinom i miješajte na laganoj vatri minutu-dvije. Kad vino ispari, smanjite temperaturu na lagano i dodajte trećinu pripremljenog i ugrijanog temeljca. Promiješajte.

Kada riža "popije" sav temeljac, dodajte još trećinu. Miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac, a riža ne bude al dente. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta kuhanja.

Uklonite rižu s vatre i dodajte maslac, naribani parmezan, pirjane tikvice i bijeli luk. Posolite i popaprite po želji. Promiješajte i poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji.

Izvor: Coolstyle