navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prnjavor

Hodžinica Merima Čelenka za Bajram pripremila osam tepsija baklave, hurmašica i ružica

Tradicionalno se, kaže, poslije bajram-namaza ispred džamije svim prisutnim podijele kolači, uglavnom baklave, hurmašice i ružice te šerbe. A odmah nakon toga na prvu kahvu i baklavu svi idu kod hodže u kuću

Objavljeno: 03.06.2019. u 22:02
get url
text

Ramazanski bajram poseban je praznik za sve muslimane, a naročito za one koji su sveti mjesec ramazan proveli u postu i ibadetu.

Merima Čelenka supruga je glavnog imama u Prnjavoru Fikreta efendija Čelenke i koordinatorica je za brak, porodicu i ženski aktivizam Islamske zajednice u BiH pri Medžlisu Prnjavor.

U njenom domu nekoliko dana prije Bajrama sve teče ubrzano, a kako bi se ovaj dan dočekao na poseban način.

- Nekoliko dana prije Bajrama se čisti kuća, avlija i naravno, prave se kolači. S tim da ja kao hodžinca imam obavezu da napravim veliku količinu kolača kako bismo počastili naše džematlije nakon bajram-namaza. Tu mi pomognu moje drage komšinice jer ima jako puno posla – ističe hodžinica Čelenka, koja je za ovaj Bajram pripremila četiri tepsije baklave, tri tepsije ružica, jednu hurmašica i tri torte.  

Tradicionalno se, kaže, poslije bajram-namaza ispred džamije svim prisutnim podijele kolači, uglavnom baklave, hurmašicu i ružice te šerbe. A odmah nakon toga na prvu kahvu i baklavu svi idu kod hodže u kuću.

- To je dugogodišnja tradicija, već 19 godina smo ovdje i uvijek je tako, džematlije prvo efendiji dođu na kahvu i baklavu, a zatim svojim kućama. Nakon toga mi imamo bajramski prijem u gradu, a navečer Bajramska akademija u Centru za kulturu – ističe hodžinica, tek četvrti dan hodža i hodžinica imaju priliku obići svoju porodicu koja im nije blizu i što im jako nedostaje.

U gradu u kojem žive stanovništvo je raznoliko, te se, kako kaže, bajramska atmosfera ne osjeti kao u možda nekim drugim gradovima u BiH.

- Prije nekoliko godina smo počeli stavljati transparent sa bajramskom čestitkom i na početku je smetalo nekim ljudima, pa su ga i skidali, međutim sada su se svi navikli pa nema problema. Ovdje ima i muslimana i nemuslimana te nam ujutro dolaze djeca da čestitaju Bajram te da uzmu bajram banku, ali dolaze i nemuslimanska djeca i oni čekaju bajram banku, to nam je posebno drago – kazala je Čelenka za Faktor.

Na bajramskoj sofri tradicionalno se, kaže, serviraju sogandolma, japrak i peka, meso, japrak.

- Mi kući doručkujemo, a na ručku ili večeri smo kod nekog od džematlija. Oni nas tradicionalno pozivaju. Drugi dan Bajrama je Dan šehida i tada idemo na mezarja, učimo jasine – pojašnjava.

Bajram je, ističe, za svakog postača posebna nagrada.

- Samo postači mogu znati istinski cijeniti Bajram, mi se svi nakon ramazana, posta, dova, zikra, ibadeta, nadamo oprostu i nagradi od dragog Allaha dž.š. i Bajram nam je djelimična nagrada, a zamislite kakva nas tek nagrada čeka od Allaha dž.š. – zaključuje hodžinica Čelenka.