Dugo nešto nije toliko razveselilo hrvatski turistički sektor poput češke inicijative da se ovo ljeto dvije države dogovore i organiziraju koridore kojima bi zdravi češki turisti ipak mogli ljetovati na Jadranu, prenosi Hina pisanje Jutarnjeg lista.

- Oduševljeni smo češkim prijedlogom, iako smo svi svjesni da odluku o tome hoće li ove godine biti dolazaka kakvih stranih turista ipak treba donijeti nadležni stožer. No, Česi su upravo tržište na koje smo najviše računali, bilo nam je jasno da bi baš oni mogli biti prvi koji će pokazati tendenciju dolaska na Jadran, zbog čega smo s njima u stalnom kontaktu - potvrdio je direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

Dodaje kako zajednica već neko vrijeme razmišlja kako u Hrvatsku, za početak, početi dovoditi barem češke novinare, čim prilike to budu dopuštale, navodi dnevnik.

Osim toga, Stella za Jutarnji otkriva kako turistička zajednica u dogovoru s glavnim turističkim akterima priprema strategiju sezone koja će ove godine biti u posebnim uvjetima.

- U stalnom smo kontaktu s iznajmljivačima, hotelijerima i cijelim sektorom, a naš je plan, čim stožer da neke upute o relaksaciji mjera i mogućnosti otvaranja granica, krenuti s marketingom izabranih destinacija koje smatramo najsigurnijima, odnosno u kojima nije bilo pandemije. Za sada su to ponajviše otoci poput Hvara, Brača i Visa, a mislimo da će se splitska i makarska rivijera nažalost otvarati među zadnjima - rekao je Stella.

Naglašava kako bi u slučaju otvaranja koridora između Hrvatske i Češke najbolje bilo odabrati one cestovne, s obzirom na to da još nije jasno kakve će u skorije vrijeme biti avioveze prema Dalmaciji.

U Baškoj Vodi, destinaciji u kojoj su Česi tradicionalno jedni od najbrojnijih gostiju, također postoji interes za ugošćivanjem ove sezone.

- S time da predlažemo da se i privatni iznajmljivači moraju testirati na COVID-19 kako bismo i mi gostima mogli garantirati da dolaze na sigurno - rekao je direktor TZ Baška Voda Ante Jurišić.

Za dolazak Čeha, iako oni obično radije odabiru privatni smještaj, spremni su i hotelijeri koji već neko vrijeme razrađuju vlastite scenarije plana i tempa otvaranja hotelskih objekata, ali poručuju kako nadležna tijela turističkom sektoru u skorije vrijeme ipak trebaju poslati neke detalje, jer informacija neće imati previše značaja ako do njih stigne početkom jula, piše Jutarnji list.