navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdrav izbor

Imate nedostatak vitamina: Pravo je vrijeme za zimsku voćnu salatu

Zima je vrijeme kada nemamo previše izbora u povrću i voću koje konzumiramo, a često zaboravimo unijeti potrebnu dozu vitamina.

Objavljeno: 13.01.2021. u 16:16
get url
text
Voćna salata

Najlakši način da se natjerate da pojedete zdravo i ukusno voće, te nadoknadite vitamine jeste da napravite voćnu salatu. Iako nije često na našem meniju, trebali bi je češće praviti.

Bez obzira na godišnje doba, voćna salata je uvijek odličan izbor, jer je zdrava, a ukoliko je obogatite šakom orašastih plodova poput badema, oraha ili lješnjaka, dobit ćete i prijeko potrebne omega 3 masne kiseline.

Voćnu salatu možete napraviti sa bilo kojim voćem koje trenutno imate kod kuće, samo trebate biti maštoviti. Dobra ideja je da je pomiješate s malo jogurta i zasladite medom i kreirali ste pravi užitak za vaše nepce.

Za voćnu salatu možete koristiti 1 bananu, 1 narandžu, 1/2 ananasa, 2 kivija, nekoliko grubo usitnjenih oraha, badema i lješnjaka, sok od pola limuna, 1 čašu jogurta, med ili drugi zaslađivač po želji, 1 mango te pola kašičice cimeta, koji je uvijek dobrodošao zimski začin koji ima brojne blagodati za ljudsko zdravlje.

Voće dobro operite i ogulite, te ga narežite na kockice. Sve pomiješajte u posudi i prelijte sokom od limuna, te pospite cimetom. Ostavite salatu 10 minuta da voće pusti sokove pa sve ponovo dobro promiješajte. Po želji zasladite medom. U čaše slažite slojeve, po kašiku voća, pa kašiku jogurta i tako dok ne stignete do vrha.

Na kraju ukrasite sjeckanim orašastim plodovima i uživajte u slasnim zalogajima!