navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kontrola hipertenzije

Imate više od 65 godina i visok krvni pritisak: Ovo su najbolje namirnice za doručak

I ptice na grani znaju kako je zdrav doručak vrlo važan za zdravlje organizma. Prvi obrok u danu pun nutrijenata odličan je način da započnete dan.

Objavljeno: 09.03.2023. u 09:11
get url
text

Kvalitetan doručak pomoći će vam pri kontroli krvnog pritiska i dati potrebnu energije, piše ioraprimarycare.com.

Održavanje normalnog nivoa krvnog pritiska važno je za opskrbu tijela nutrijentima i kisikom, pa i važnim organima kao što su srce, mozak i bubrezi.

Prema pisanju Američkog nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane, oko 70 posto osoba koje imaju 65 i više godina pate i od hipertenzije, a upravo je ona rizičan faktor za razvoj bolesti srca i moždanog udara.

Prehrana s niskim udjelom soli, ali bogata kalcijem, magnezijem i kalijem može biti važan korak pri snižavanju krvnog pritiska.

Ako se pitate šta jesti za doručak, ako vas muči visok krvni pritisak, evo nekoliko zanimljivih prijedloga.

Zobena kaša

Puna je vlakana, a mali je udio natrija, kada se priprema s mlijekom s niskim udjelom masnoće, odličan je obrok za sve koji žele sniziti krvni pritisak. Dodajte joj cimeta za bolji okus, ali izbjegavajte vrhnje i maslac.

Jaja

Namirnica puna proteina je dobar odabir za doručak, a nedavne su studije potvrdile kako i u žumanjku postoje nutrijenti koji nude zdravstvene dobrobiti. Za doručak pojedite jedno ili dva jaja, možete ih pripremati kako god volite, a povrće se s njima jako dobro slaže.

Jogurt i bobičasto voće

Šoljica jogurta bez masnoća znači i porciju kalcija, dodajte im bobičasto voće za jaču dozu vitamina i antioksidansa.

Hljeb od cjelovitih žitarica

I na ovaj način možete organizmu pružiti nutrijente i vlakna koji su povezani sa snižavanjem krvnog pritiska, ali uvijek birajte namirnice od cjelovitih žitarica, a ne rafiniranog bijelog brašna.

Nesoljeni orašasti plodovi

Kako su razne slane grickalice posvuda, teško je odabrati najzdraviju i onu koja sadrži najmanje natrija. Orašasti plodovi prepuni su proteina i jako su ukusne grickalice. Ako imate visok krvni pritisak, dodajte ih prehrani kako biste organizmu pružili zdrave masnoće, omega 3 kiseline i puno više.

Crna čokolada

Ovo je poslastica koje se ne morate odreći ako vas muči pritisak, odličan je desert jer ima često manje šećera i od mliječne čokolade. Kakao je moćna biljna hemikalija koja se pokazala kao čuvar krvnih žila, navodi Harvard Helath.

Voće i povrće

Prema onome što stoji na stranicama Američke organizacije za srce, hrana bogata kalijem je važna kod održavanja nivoa pritiska, a što ga više jedete, to ćete više soli izbacivati kroz urin. Isto tako kalij će opustiti krvne žile, što će dodatno pomoći kod vašeg stanja.

Puno je voća i povrća koje možete jesti, ali uvijek su dobar odabir: avokado, dinja, grah i grašak, gljive, narandže, krompir, šljive i grožđice, špinat, paradajz.

Kad razgovarati sa ljekarom o promjeni prehrane

Ako imate povišen krvni pritisak i želite naučiti više o namirnicama koje su za vas dobre i koje će pomoći pri snižavanju krvnog pritiska, razgovarajte sa svojim ljekarom koji će vam pojasniti koji sve koraci postoje jer zbog nekih stanja možda nekome neće odgovarati sve spomenute namirnice.