navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Dobro je znati

Poznato je da je crveno meso rizik za rak, a sada je studija pokazala koliko je zdravo jesti perad

Italijanski istraživači, predvođeni dr. Caterinom Bonfiglio, epidemiologinjom s Nacionalnog instituta za tumore, istražili su povezanost između jedenja mesa peradi i incidencije gastrointestinalnih karcinoma, kao i drugih uzroka smrti

AUTOR: Faktor/Nutrients
Objavljeno: 12.05.2025. u 10:39
get url
text
Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer) definira meso kao kancerogeno za ljude, pri čemu je crveno meso vjerovatno kancerogeno za ljude.
Postojeći dokazi povezuju konzumaciju mesa i rizika od raka i to se prvenstveno pripisuje unosu prerađenog i crvenog mesa, međutim, nije razjašnjeno može li konzumacija bijelog mesa također povećati rizik od raka, naročito onih vrsta koje pogađaju probavne organe.
Italijanski istraživači, predvođeni dr. Caterinom Bonfiglio, epidemiologinjom s Nacionalnog instituta za tumore, istražili su povezanost između jedenja mesa peradi i incidencije gastrointestinalnih karcinoma, kao i drugih uzroka smrti.
Rezultati su objavljeni u publikaciji Nutrients i prilično su konkretni, a nekima bi možda mogli biti i povod za preispitivanje prehrambenih navika.

Jede se više perad

Konzumiranje mesa peradi u Italiji porasla je u posljednjih deset godina sa 11,7 kilograma godišnje po glavi na 12,7 kilograma. Globalno se po glavi pojede 14,8 kilograma mesa peradi godišnje.
Meso peradi širok je pojam koji obuhvata piletinu, puretinu, pačetinu, guščetinu te meso pernate divljači, kao što su prepelice, fazani i jarebice, a jedu se i golubovi.
Preporučuju se serviranja od 85 do 100 grama pripremljenog (kuhanog) nemasnog mesa peradi jednom do tri puta sedmično.
U poređenu sa ostalim vrstama mesa, perad obično ima niži udio masti, međutim, raširena industrijska prerada proizvoda od mesa peradi smanjila im je hranjivu vrijednost dodavanjem natrija, zasićenih masti, šećera i konzervansa.
Oko 26 posto mesa peradi prerađuje se za hamburgere, kebabe, polugotove medaljone i sl.

Uzroci smrti

U istraživanju su obrađeni podaci iz upitnika o konzumiranju hrane 4.869 sudionika.
Ukupna sedmična potrošnja mesa bila je klasificirana porastom od 100 grama, od manje od 200 grama do više od 400 grama sedmično.
Sedmična potrošnja crvenog mesa bila je klasificirana s povećanjima od 50 grama, u rasponu od manje od 150 grama do više od 350 grama sedmično.
Sedmična potrošnja peradi bila je klasificirana s povećanjem od 100 grama, u rasponu od manje od 100 grama do više od 300 grama sedmično.
Crveno meso je uključivalo janjetinu, svinjetinu, teletinu i konjetinu, a bijelo meso perad, ali i kuniće i zečeve.
Prosječna dob sudionika, koji su doživjeli završetak istraživanja, bila je 66 godina.
Prije završetka umrlo je 21 posto sudionika, u prosječnoj dobi od 81 godine.
Gastrointestinalni rak, većinom kolorektalni karcinom, bio je odgovoran za 11 posto smrti, dok je 18 posto preminulih umrlo zbog drugih vrsta raka.
Preostali smrtni slučajevi bili su uzrokovani kardiovaskularnim bolestima i demencijom.

Šta snižava rizik

Kod osoba koje su umrle od vrsta raka nepovezanih s probavnim sistemom, crveno meso činilo je 65 posto ukupnog unosa mesa, u usporedbi s 56 posto kod osoba koje su umrle od gastrointestinalnih karcinoma i s 58 posto kod onih koji su umrli od drugih uzroka.
Konzumacija bijelog mesa bila je najviša kod osoba koje su umrle od gastrointestinalnih karcinoma te je unos mesa peradi činio 33 posto ukupnog unosa.
Oko 56 posto smrti povezanih s rakom dogodilo se u grupi koja je jela više od 400 grama svih vrsta mesa svake sedmice, uglavnom kao dio mediteranske prehrane.
Sudionici koji su umrli zbog drugih uzroka bilo su drugi po ukupnom unosu mesa, a visoka konzumacija crvenog mesa bila je povezana i sa smrtnim slučajevima od vrsta raka koje ne pogađaju probavni sistem.
Nasuprot tome, sedmični unos mesa od 200 do 300 grama bio je povezan s 20 posto nižim rizikom za smrt od svih uzroka, pri čemu je taj rizik među muškarcima bio dodatno smanjen.

Rizik za muškarce

Sudionici istraživanja koji su sedmično jeli 150 do 250 grama crvenog mesa imali su 29 posto manju vjerovatnoću za smrt od svih uzroka.
Jedenje bijelog mesa, posebno mesa peradi, također je koreliralo sa smrtnošću. Među onima koji su jeli više od 300 grama mesa peradi svih oblika sedmično smrtnost od svih uzroka porasla je 27 posto, a rizik je bio posebno visok među muškarcima i dosegnuo je 61 posto.
Ta je grupa imala i 127 posto veću vjerovatnost da će umrijeti od gastrointestinalnih karcinoma, a rizik za to kod muškaraca je skočio na 161 posto.
Smrti od drugih karcinoma i uzroka bile su povezane s nižim nivoima konzumacije peradi.
Zaključak istraživanja je da je konzumiranje mesa peradi veće od 300 grama tokom sedmice povezano sa statistički značajno povećanim rizikom smrtnosti od svih uzroka i od raka probavnih organa.
search icon
prikaži komentare (0)