Ako vam se često događa da napravite previše riže jer još uvijek nikako da pogađate tačnu količinu koja vam treba, niste jedini.

No, nemojte je bacati, jer vam donosimo ideju šta napraviti i kako prenamijeniti ostatke riže u ukusnu večeru. I ne brinite, niko neće ni znati da jede "ostatke".

S obzirom na to da je riža uobičajen namirnica u svakom domaćinstvu, većina je shvata olako, odnosno gleda kao jeftinu namirnicu, pa ako ostane viška nije nikome teško baciti je.

Tako primjera radi, u Velikoj Britaniji od sve riže koja se skuha u domaćinstvima, svake godine se baci nevjerovatnih 40.000 tona, navodi se u izvještaju WRAP-a o kućanskom otpadu od hrane i pića.

Navodno nije ništa bolje ni u drugim zemljama, jer kako navodi Američko ministarstvo poljoprivrede, u Americi se baca oko jedna trećina riže koju kupe potrošači.

Ovo naravno sve ima i veliki utjecaj na okoliš s obzirom na to da se tako stvara i jedna velika količina dodatnog otpada koja se mogla vrlo lako spasiti, a postoji i ogroman utjecaj na otpadne vode.

Bacanje jednog kilograma riže je ekvivalentno trošenju 2.497 litara vode, ako uzmete u obzir količinu vode koja je potrebna za uzgoj, a kamoli još i za kuhanje.

No, sve što trebate kako biste izbjegli bacanje riže i stvaranje tog dodatnog otpada, je iskoristiti je do kraja i to vrlo lako.

Riža je vrlo svestrana namirnica tako da ostatke možete zamrznuti, spremiti u frižider i iskoristiti uz neko drugo jelo, dodati u supe, u tortilje, variva, punjenja, salate, napraviti od njih šnicle, pa čak i iskoristiti i za pripremu deserta.

Višak riže je dobro napraviti i namjerno, i koristiti je tokom sedmice. Ovo je zaista jednostavan način da uštedite vrijeme u kuhinji.

Kako bismo vam pomogli u tome, donosimo jedan zanimljiv veganski recept za hrskavu salatu s rižom u kojoj ćete iskoristiti ostatke ove namirnice stare barem dan.

Sastojci: 200 g (1 šoljica) kuhane riže, biljno ulje za prženje, 1 kašika svježeg đumbira sitno naribanog, 1/2 glavice kupusa (bijeli ili crveni), 2 mlada luka grubo nasjeckana, 1 velika mrkva, naribana.

Za dresing: 2 kašike sojinog umaka, 1 kašika veganskog “ribljeg” umaka (ili laganog umaka), 1 kašika soka limete,
1 kašika sirupa agave, 2 česna bijelog luka zgnječena.

Za ukras: velika šaka svježeg korijandera grubo nasjeckanog,
pregršt svježeg lišća nane grubo nasjeckane, 1/2 glavice luka, tanko narezan.

Postupak pripreme:

U veliku tavu ulijte toliko ulja da obilno pokrije dno. Zagrijte na srednje jakoj vatri.

Smanjite temperaturu na srednje nisku, a zatim uzmite šaku riže i dodajte je u ulje. Odmaknite se u slučaju špricanja ulja. Kad riža postigne zlatnu boju, izvadite iz ulja šupljikavom kašikom na tanjir obložen papirnim kuhinjskim ubrusom. Ponovite ovo još dva puta tako da imate oko tri šake prhke riže.

Sklonite posudu s vatre i prelijte većinu ulja u termootpornu posudu, ostavljajući malo ulja u posudi.

Vratite tavu na vatru. Dodajte đumbir i kuhajte na srednje laganoj vatri minutu. Dodajte kupus i kuhajte četiri-pet minuta, često miješajući, dok malo ne omekša.

Dodajte preostalu ohlađenu rižu, mladi luk i naribanu mrkvu, pa zajedno promiješajte u tavi na vatri.

U posudi pomiješajte sve sastojke za dresing. Prelijte rižu i povrće u tavi i promiješajte da se premaže.

Sadržaj posude prevrnite na posudu za posluživanje. Na vrh stavite hrskavu rižu, korijander, nanu i crveni luk.

Napomene:

Ovaj recept zahtijeva kuhanu i ohlađenu rižu. Prilikom hlađenja riže, bitno je da se ohladi jako brzo kako bi se izbjeglo stvaranje bakterija. Zbog toga je dobro rižu raširiti na pladnju kako biste povećali površinu i kako bi se riža mogla brzo ohladiti.

Ako utvrdite da ulje pretjerano šprica prilikom prženja, to znači da je riža previše vlažna.

Prije prženja morate je malo osušiti. Da biste to učinili, prenesite pladanj s rižom u rernu zagrijanu na 100 stepeni Celzijusa i ostavite je da se tostira 10-15 minuta, povremeno miješajući dok se ne osjeti suhom.