Sanela Prašović Gadžo, nekadašnja novinarka i trenutno zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, na svom Faceebok profilu objavila je ličnu ispovijest, odnosno, kako je pojasnila, traumatično iskustvo o testiranju na koronavirus.

- Razmišljala sam dugo da li da u ovom bajramskom danu pišem o nečemu što se meni osobno jučer događalo. No, kako su tome svjedočili moja porodica i moji bliski prijatelji, zbog odgovornosti prema svima a i zbog poznavanja našeg, bosanskog mentaliteta, dužna sam otkriti o čemu se radi.

Naime, zbog odlaska na odmor, moja porodica i ja smo se podvrgnuli serološkom testu na COVID-19 u jednoj sarajevskoj privatnoj klinici.

Inače, zbog prirode mog posla i brojnih kontakata i susreta koje imam, ja sam i prošle sedmice u jednoj drugoj klinici radila serološki test i on je bio potpuno negativan ( igm i igg).

Sada dolazimo do strašnog i traumatičnog zapleta, a jučer sam informirana da se to dešavalo i mnogim drugim Sarajlijama u proteklom periodu. Naime, nakon serološkog testiranja moja porodica i ja smo jučer popodne dobili pozitivan nalaz ( igm pozitivan i igg pozitivan).

 

Naravno da sam odmah o tome informirala određeni krug bliskih osoba.

Potom sam zbog sumnje u taj nalaz uradila i drugi, PCR, u drugoj klinici, koji precizno potvrđuje ili negira COVID-19. PCR nalaz je bio negativan i za mene i za moju porodicu.

Jučerašnji dan bio je traumatičan za nas. Od 16h do 23h prosli smo put koji nikome nikada ne bih poželjela.

Zbog brige mojih prijatelja ali, da se ne lažemo, i straha onih koji su bili sa mnom u kontaktu, želim svima da kažem da sam uredu, potpuno negativna.

Međutim, sve ovo je bitno i zbog nalaza koje radimo.

Serološki nalazi u nekim laboratorijama u Sarajevu očito nisu tačni i pouzdani.

Sinoć i jutros doznajem da su kroz ovakvo iskustvo kao i ja, prošli mnogi pa stoga pozivam nadležne da izvrše kontrolu na koji način se radi obrada seroloških testova. Od stručnih osoba, doktora, sam dobila informacije da određene laboratorije u Sarajevu zapravo nemaju adekvatna sredstva za obradu seroloških testova, napisala je, između ostalog Sanela Prašović Gadžo.