navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čudo prirode

Istraživanje Turske na točkovima: Pet najljepših biciklističkih ruta ove zemlje

Poznata po svojoj blagoj klimi, veličanstvenoj prirodi i jedinstvenom kulturnom naslijeđu, Turska sada nudi rute namijenjene za bicikliste. Ove rute – posebno dizajnirane za brdske, cestovne i električne bicikle – obećavaju biciklistima i sportistima nevjerovatne avanture.

Objavljeno: 11.08.2022. u 09:05
get url
text

Ovih 5 najboljih ruta u Turskoj ističu se po svojim prekrasnim pejzažima i pogodnostima prilagođenim biciklima:

Ruta Dolina Güvercinlik (Dolina golubova) – Muzej na otvorenom Göreme

Jedna od najposebnijih destinacija u Turskoj je Kapadokija. Sasvim slučajno, ova regija je također odlična biciklistička destinacija, koja nudi sedam ruta posebno kreiranih za brdski biciklizam. Ruta od doline Güvercinlik do Muzeja na otvorenom Göreme počinje od dvorca Üçhisar – poznatog po nevjerovatnom panoramskom pogledu na Kapadokiju – i prati put doline Güvercinlik kroz Muzej na otvorenom Göreme, dolinu Meskendir i selo Çavuşin. Poznata po svojim planinarskim rutama okruženim bogatom vegetacijom, dolina Güvercinlik donosi novu perspektivu iskustvu pedalanja uz gugutanje golubova i slikovite pejzaže.


Ruta Likijski put – Zaljev Maden

Likijski put sadrži više od dvadeset prirodnih čuda i drevnih gradova kao što su Fethiye, Ölüdeniz, Dolina leptira, zaljev Kabak, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Patara, planina Olympos, Çıralı i kanjon Göynük. Osim hodanjem, Likijski put se može istražiti i na biciklu! Stvorena posebno za brdski biciklizam, ruta Likijski put - Maden plaža u okrugu Kemer u Antaliji je prekrasna staza od 18 kilometara koja se uzdiže na 1.115 metara nadmorske visine. Staza završava u zaljevu Maden, mediteranskom bogatstvu koje nudi niz aktivnosti, uključujući planinarenje, plivanje, ronjenje, fotografiranje i izlete u pećine.


Ruta Kuća Djevice Marije – Efes

Datira iz 6000. godine prije nove ere, Efes je na listi UNESCO-ove svjetske baštine i smatran je jednim od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta. Posjetiti ovo područje biciklom zaista je jedinstveno iskustvo: ova impresivna regija, u kojoj se nalazi i najveći hram posvećen Artemidi, ima rutu za brdske i električne bicikle koja počinje od Kuće Djevice Marije – devet kilometara od Selçuka – i završava se u drevnom gradu Efesu. S početkom na 414 m i spuštajući se na 350 m nadmorske visine u krugu od pet kilometara, ruta vodi bicikliste na nezaboravno putovanje stranicama historije – od svetog centra kršćanstva do jednog od najvažnijih gradova antike.


Ruta Köyceğiz - Ortaca - Dalaman

U Muğli, turističkom raju Turske, rute Köyceğiz-Ortaca-Dalaman stvorene za električne i brdske bicikle pružaju opuštenu vožnju usred predivne prirode. Planirane su 22 staze u 2018. kao Eko staze; 15 je namijenjeno za brdska bicikla, a sedam za e-bicikla. Klima ovog područja omogućava vožnju biciklom tokom cijele godine, a znakovi za usmjeravanje su uređeni prema međunarodnim standardima. Ruta, počevši od centra okruga Ortaca, prolazi duž potoka Dalaman, plaže İztuzu i plaže Sarıgerme sa plavom zastavom, važnih područja za mriješćenje kornjača Caretta Caretta.

Ruta İstanbul – Šume evropske strane

Vijekovima su posjetioci bili očarani ovim uzbudljivim gradom na mjestu spajanja Azije i Evrope, privučeni njegovom jedinstvenom lokacijom, prekrasnim pogledom na Bosfor i prostranom prirodom. Današnji Istanbul ističe se svojom historijom, kulturom, te drevnom i modernom umjetnošću. A pored šopinga i gastronomije svjetske klase, metropola nudi namjenske rute za električne i cestovne bicikle. Nalazeći se u šumama na evropskoj strani, staze također obuhvataju anadolsku i evropsku obalu duž pjenušavih voda Bosfora. Od evropskih obala Bosfora do Beogradske šume – koja se smatra "plućima grada" – biciklisti mogu uživati u drugačijoj perspektivi Istanbula.


Održivi turizam podržavaju i Studije certifikata o smještajnim kapacitetima pogodnim za bicikliste

Turističke aktivnosti biciklizma u Turskoj obuhvataju više od samo ruta: Ubrzavajući svoje napore u pogledu održivog turizma, zemlja je prošle godine implementirala Certifikat za smještajne objekte pogodne za bicikliste u okviru povezanih studija održivosti. Posjetioci koji pedalaju širom zemlje, mogu dobiti informacije o smještajima pogodnim za bicikliste prije nego što dođu u Tursku, zahvaljujući ovom certifikatu.

Kontakt informacije za sve usluge koje pružaju objekti, koji imaju pravo na dodjelu certifikata, mogu se dobiti na platformi GoTürkiye, digitalnom licu Turske. U Turskoj trenutno postoji 17 smještajnih objekata koji ispunjavaju kriterije certifikata Smještajni objekat pogodan za bicikliste.

Namjenske biciklističke rute Turske omogućavaju posjetiteljima da putuju kroz prošlost na ležerniji način, ostavljajući iza sebe stres urbanog života radi mirnog spokoja prirode. Bilo da posjetite jednom ili više puta, vaše uspomene na ovu prelijepu zemlju će trajati zauvijek!