navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Projekti

Jasmin Duraković snimio prvi bh. krimić "Praznik praznine"

Prvi bh. krimić "Praznik praznine" (Glory of Emptiness), i to u uvjetima pandemije, snimio je reditelj Jasmin Duraković, koji je ujedno njegov peti dugometražni igrani film poslije "Nafake", "Sevdaha za Karima", "Ja sam iz Krajine, zemlje kestena" i "The Final Barrier".

Objavljeno: 11.03.2021. u 21:44
get url
text

Film "Praznik praznine" je kritički ispričana priča o društvenom i političkom glibu današnjeg Sarajeva i BiH i u kojem caruje korupcija i laž.

Kako je pojasnio reditelj, naziv filma je poluironičan jer živimo u vremenu globalne društvene praznine.

Reditelj Jasmin Duraković

- Istovremeno, to je filmski prikaz društvene i moralne krize društva u kojem živimo. "Praznik praznine" je situiran u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmio drugima i koje pokušava vratiti, bezuspješno traži vlastiti identitet – pojašnjava Duraković.

Film je zasnovan na istinitim pričama, likovima, događajima i fikciji.

- Iako je film potpuno izmišljena priča, dobar dio priče temelji se na istinitim događajima, dok neki od likova u filmu igraju sebe. Naprimjer, konceptualni umjetnik je stvarna historijska ličnost Balkana i evropske konceptualne umjetnosti Jusuf Hadžifejzović – ističe Duraković.

Glavne uloge u filmu igraju bh. filmska zvijezda Senad Bašić i mlada sarajevska glumica Ena Kurtalić, dok su značajne uloge ostvarili: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka i Nadine Mičić.

Senad Bašić igra glavnu ulogu

- Senad Bašić u filmu igra junaka "izgubljene generacije" koji pravi radikalni životni rez napuštajući sve oko sebe i vraćajući se knjigama i pisanju. Ali stvari u ovome ljubavnom krimiću odu u potpuno drugom pravcu. Mora da bira između pasivnosti i žrtvovanja za drugog. Osim njega značajnu ulogu igra i Izudin Bajrović. Utjelovio je ulogu direktora najvećeg muzeja u BiH koji je u štrajku. Jedna zanimljiva replika: "Sudo: Znači, dat ćete mi otkaz što radim. Direktor: Da, dat ćemo ti otkaz što radiš"... – otkriva Duraković.

Kakvu će daljnju sudbinu imati direktor muzeja, znat ćete nakon premijere prvog bh. art-krimića koja je planirana tokom 2021. godine.

U autorskom timu filma su: direktor fotografije Šahin Šišić, scenografiju su radili Osman Arslanagić i Maja Cerić, kostim Adisa Vatreš-Selimović i Belma Žižko...