navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljubav prema avionima

Jedan od deset u svijetu: Vlasnik Džekine Rome ima zanimljiv hobi

Prošlog ljeta grupacija Friedkin kupila je većinski paket dionica Rome (86,65%), a američki biznismen Dan Friedkin je za to platio 591 milion dolara.

Objavljeno: 05.05.2021. u 09:45
get url
text

Iako će Vučica u prvoj sezoni pod vlasništvom Amerikanca napraviti ozbiljan rezultat jer je trenutno sedma u Serie A i pred eliminacijom iz polufinala Evropske lige poslije teškog poraza na Old Traffordu, Friedkin se odlučio za potez koji je privukao veliku medijsku pažnju.

U utorak je Roma ozvaničila dogovor s Joseom Mourinhom koji će sljedeće sezone sjediti na klupi Rome, a izgleda da je Friedkinpo svaku cijenu želio "razdrmati" stvari na Olimpicu.

Biznismen čije se bogatstvo procjenjuje 4,1 milion dolara ima zanimljiv kolekcionarski hobi.

Naime, on u svom vlasništvu ima 40 avona raznim modela, a među kojima je North American F-86 Saber fighter laki Američki podzvučni lovac presretač koji je proizveden krajem 40-tih godina prošlog stoljeća.

Uz to posjeduje i četiri britanska Supermarine Spitfire.

Pored sjajne kolekcije letjelica Friedkin je tek jedan od deset civila koji je kvalifikovan za letove u formaciji američkog vojnog vazduhoplovstva, a redovan je učesnik raznih aeromitinga.

Zanimljivo da je 2017. godine Friedkin bio u prilici upravljati avionom u filmu koji je tematiziro Drugi svjetski rat, a Dunkirk u režiji Christophera Nola je te godine osvojio Oscara.