Jede vam se nešto slatko, ali niste baš vješti u pripremi kolača!?

Ovaj brzi, a ukusni recept za tiramisu, popularni italijanski desert, oduševit će vas.

Ako imate sve potrebne namirnice, sama priprema neće trajati duže od 15-ak minuta.

Potrebni sastojci: 5 kašika instant kafe, 250 g tople vode (plus 2 kašike vode za kremu), 500 g slatkog vrhnja, 250 g šećera u prahu, 600 g kiselog vrhnja (možete staviti i mascarpone), 315 g piškota (40-42 komada), sok po vašem izboru, kakao u prahu koji ćete iskoristiti kao dekoraciju.

Postupak pripreme:

U manju posudicu dodajte kašičicu instant kafe, a u drugu veću posudu četiri kašičice instant kafe. U manju posudu dodajte dvije kašike tople vode. Promiješajte da se zrnca otope. U veću posudu ulijte 250 g vode. Promiješajte da se zrnca otope.

U veliku posudu koja će vam služiti za namakanje piškota dodajte 2 kašičice soka po vašem izboru, može od narandže i promiješajte.

U veliku plastičnu posudu ulijte slatko vrhnje. Umutite mikserom da se malo zgusne. Dodajte šećer u prahu i nastavite miksati na jačoj brzini dok ne dobijete šlag. Dodajte kiselo vrhnje i kratko umiješajte mikserom.

U kremu dodajte otopljenu smjesu kafe i vode (iz manje zdjelice) i 2 kašike soka. Ponovo kratko izmiksajte da se sve sjedini.

Namočite svaku piškotu u tekućinu s kafom koju ste prethodno pripremili te ih posložite u posudu za kolače. Rasporedite ih tako da prekriju dno posude.

Nanesite polovinu kreme na piškote i ravnomjerno je rasporedite i zagladite.

Ponovite postupak sa piškotima. Umočite svaku u tekućinu s kafom i poredajte ih tako da prekrijete svaki dio kreme.

Premažite piškote ostatkom kreme i zagladite.

Ostavite tiramisu u frižideru minimalno šest sati da se stisne. Prije posluživanja posipajte kakaom u prahu.