Kada fizički dotaknete hranu poboljšava se senzor za percepciju vašeg mozga, tvrde stručnjaci.

To znači da i prije nego hrana dođe u usta, dodir omogućava mozgu da mu se ona čini ukusnijom, a stručnjaci su otkrili da se to događa samo ljudima koji inače drže strogi režim prehrane.

Univerzitet Stevens u New Yorku promatrao je 45 volontera dok su gledali u kocku Muenster sira prije nego su ga dotaknuli, a zatim jeli. Polovica ljudi držala je hranu na štapiću, a ostali u rukama, piše Daily Mail.

Svi oni koju su tvrdili da inače imaju veliku kontrolu nad onime što jedu smatrali su sir ukusnijim kada su ga držali u rukama. Čak i kada su je držali u rukama, ljudi koji inače ne paze na prehranu i ne kontroliraju se, nisu osjetili nikakvu satisfakciju u vezi hrane.

Sljedeći eksperiment uključivao je 145 studenata koji su podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je pazila strogo na prehranu, druga ne. Dobili su posude s mini krofnama, jedni štapiće kao pribor, drugi su jeli prstima. Opet je dokazano da su oni koji inače strogo paze na prehranu počeli uživati u krafnama već pri samom dodiru.

Još nekoliko eksperimenata dokazalo je da ista grupa ljudi pojede puno veću količinu hrane kada jedu rukama, a to dovodi do nakupljanja kilograma.

- Zanimljivi rezultati - dvije grupe ljudi potpuno drugačije "shvaćaju" podražaje - rekla je glavna autorica istraživanja Adriana Madzharov.