navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživači upozoravaju

Jedenje tjestenine stare pet dana može biti smrtonosno, evo kako i zašto

Ako meso predugo stoji na kuhinjskom pultu, nakon nekog vremena će se pokvariti i treba ga baciti. No, šta je s rižom ili tjesteninom?

Objavljeno: 31.05.2021. u 08:24
get url
text

Iako se može činiti da dugo stajanje tjestenine neće predstavljati problem, to ipak nije tako. Naime, u tom slučaju može se javiti bakterija Bacillus cereus. Ova bakterija će živjeti gdje god ima priliku – u tlu, hrani, pa čak i probavi.

- Poznata prirodna staništa B. cereus raznovrsna su, uključujući tlo, životinje, insekte, prašinu i biljke - rekao je Anukriti Mathur, istraživač biotehnologije s Australskog nacionalnog sveučilišta.

- Bakterija će se razmnožavati koristeći hranjive sastojke iz prehrambenih proizvoda, uključujući rižu, mliječne proizvode, začine, sušenu hranu i povrće - dodao je.

Neki sojevi ove bakterije korisni su za probiotike, ali drugi mogu zadati ozbiljno trovanje hranom ako im se omogući rast i razmnožavanje – na primjer kada hranu skladištite u pogrešnim uvjetima. Najgori ishod uključuje i smrt.

Jedan takav slučaj zabilježen je 2005. godine u časopisu Journal of Clinical Microbiology – petero djece u jednoj porodici razboljelo se od jedenja salate od tjestenine koja je stajala četiri dana. Hrana je pripremljena u petak i trebala se nositi na izlet u subotu. Nakon toga su je spremili u frižider do ponedjeljka navečer kada su je djeca pojela za večeru.

Tu večer djeca su počela povraćati i završila su u bolnici. Najmlađe dijete je preminulo, kod jednog djeteta otkazala je jetra, a ostala djeca su doživjela nešto manje ozbiljno trovanje hranom koje je bilo liječeno tekućinama.

- B. cereus je poznati uzrok bolesti koja se prenosi hranom, ali zaraza ovim organizmom rijetko se prijavljuje jer najčešće izaziva blage simptome - objašnjavaju istraživači.

- Opisani smrtni slučaj nakon otkazivanja jetre zbog konzumacije salate od tjestenine pokazuje koliko trovanje hranom može biti ozbiljno - naveli su.

Iako su ovakvi slučajevi rijetki, zabilježeno je ih je nekoliko. Studija iz 2011. godine navodi da je 20-godišnji student iz Belgije kuhao ručak za cijelu sedmicu. Tjesteninu je skuhao pet dana ranije i podgrijavao ju je zajedno s umakom. Nakon toga se javio niz simptoma, uključujući proljev, bol u trbuhu i povraćanje, a student je preminuo kasnije te večeri.

Zabilježena su i dva slučaja otkazivanja jetre kod 11-godišnje i 17-godišnje osobe koja je jela tjesteninu staru četiri dana. Obje osobe su na kraju preminule.

Treba naglasiti da se kod većine osobe koje dobiju ovu bakteriju neće javiti ozbiljne posljedice kao što su otkazivanje jetre i smrt. Obično se javljaju samo blagi simptomi koji su karakteristični za trovanje hranom.

- Važno je napomenuti da B. cereus može uzrokovati teška i smrtonosna stanja, poput sepse, kod osoba s oslabljenim imunitetom, dojenčadi, starijih osoba i trudnica - kaže Mathur. Ipak, kod većine osoba se neće javiti tako ozbiljni problemi, piše Science alert.

Ne zaboravite da hranu držite u frižideru i da održavate kuhinju čistom. Redovno perite ruke i hranu pripremajte slijedeći preporučene sigurnosne smjernice. Osim toga, Mathur ističe da ispravno zagrijavanje ostataka hrane uglavnom ubija bakterije i njihove toksine. Da biste bili sigurni, nemojte jesti hranu koja predugo stoji.