navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Turska

Jedinstveno iskustvo ronjenja: Epske olupine Canakkalea - prvi podvodni park s temom Prvog svjetskog rata

Turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy napravio je komemorativni zaron u olupinu broda Lundy na 27 metara u historijskom podvodnom parku Gallipoli. Historijski podvodni park Galipolje, dio tjesnaca Çanakkale (Dardaneli), smješten je na mjestu spajanja Egejskog i Mramornog mora, te privlači pažnju ronilaca širom svijeta svojim podvodnim blagom.

Objavljeno: 27.09.2022. u 22:06
get url
text

Ministar Ersoy, koji je bio u Çanakkaleu kako bi učestvovao u događajima Festivala kulturne rute Troje, zaronio je u olupinu broda Lundy na 27 metara duboko u zalivu Suvla sa İsmailom Kaşdemirom, šefom Galipoljskog historijskog lokaliteta Galipoljskih ratova. U pitanju je ogromna olupina broda od 188 tona, koji je potonuo 1915. godine i gotovo je sačuvao svoje stanje prvog dana.

- Prošle godine smo otvorili ronilački centar sa Predsjedništvom Galipoljskog historijskog lokaliteta Galipoljskih ratova. Ove godine, jako mnogo međunarodnih ronilačkih turista je došlo u Çanakkale. Nadamo se da će se ove cifre iduće godine još više povećati. Danas smo obavili historijsko ronjenje u uvali Suvla. Tu je olupina Lundya, broda izgrađenog 1904. godine. Brod je ovdje potonuo i zadržao svoj oblik do danas. Možete doživjeti osjećaj hodanja po brodu - kazao je Ersoy.

Turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy

Ratni brodovi koji su potonuli prije 107 godina na historijskom poluostrvu Galipolje, gdje su se odigrali ratovi Dardanela, dočekuju svoje posjetioce u "Historijskom podvodnom parku Galipolje". Epske olupine Çanakkalea, koji daju mnoge priče, sada su dio prvog podvodnog parka s temom Prvog svjetskog rata.

O historijskom podvodnom parku Galipolje

Pod rukovodstvom Ministarstva kulture i turizma, radovi na projektu historijskog podvodnog parka Galipolje započeli su 2017. godine od strane Direkcije historijskog lokaliteta Gallipolje kako bi Çanakkale postao jedan od najvažnijih svjetskih centara ronilačkog turizma. Godine 2019. potpisan je Protokol o podršci projektima između Predsjedništva i Razvojne agencije Južna Marmara. Istraživački centar TÜBİTAK Marmara (Naučno i tehnološko Iistraživačko vijeće Marmara) započeo je terenske studije projekta pod konsultacijom Odjeljenja za konzervaciju podvodnih kulturnih relikvija Univerziteta u Istanbulu. Kao rezultat istraživanja inventara koji su trajali dvije godine, stvorena je destinacija koja omogućava ronjenje na području od 150 kilometara.

Historijski podvodni park Galipolje, mjesto susreta Egejskog i Mramornog mora privlači svjetsku pažnju zahvaljujući svojim podvodnim blagom, otvoren je od 2. oktobra 2021. godine i od tada otkriva historiju pod vodom.

Skriveni dragulji ispod vode

Prva ronilačka tačka u historijskom podvodnom parku Galipolje je 120 metara dugačak britanski bojni brod "HMS Majestic", koji je potopila njemačka podmornica U-21 kod obale Seddülbahira 27. maja 1915. Neeksplodirane artiljerijske granate i barut na potopljenom brodu na dubini od 24 metra privlače pažnju ljubitelja ronjenja.

Andrea Massena, koja je preuzela ime po jednom od važnih maršala Francuske revolucije, i potopljeni brod Seghalien koji je s njima otišao u svoju posljednju misiju, čekaju posjetu ljubitelja ronjenja na dubini od 5 - 7 metara u zaljevu Ertugrul. Brodovi, koji su još uvijek zadržali svoj izvorni oblik, stvaraju utisak da je vrijeme stalo pod morem.

Barže Helles, koje su korištene za nabavku zaliha tokom iskrcavanja u Çanakkaleu i koje su imale efikasnu ulogu u iskrcavanju hiljada vojnika u Çanakkale, također se sastaju sa svojim posjetiocima u historijskom podvodnom parku Galipolje.

Jedinstvena historija podvodnog svijeta

U historijskom podvodnom parku Galipolje, gdje se mogu vidjeti olupine brodova Tekke Bay (W Beach), Arıburnu barže, Small Bone barže, Arıburnu Lash Ship, Lundy brodolom, HMS Louis, SS Milo i Tuzla; Smještena na dubini od 10 metara u zalivu Akbaş, Mreža podmornica Manıa, koja je zaustavila desetine podmornica tokom Çanakkale ratova, privlači pažnju kao jedinstvena historijska ljepota koju podvodni fotografi moraju vidjeti.

Britanski brod HMS Triumph, koji je 25. maja 1915. godine potonuo u vodu sa 73 člana posade, čeka svoje posjetioce na dubini od 70 metara u Kabatepeu u oblıku mauzoleja.

Grebeni Bebek, koji drže stotine živih vrsta na okupu i mjesto su gdje je Halejeva kometa viđena prvi put u historiji, takođe se nalaze u granicama historijskog podvodnog parka Galipolje. Nudeći stotine boja i vrsta roniocima koji žele iskusiti trenutno ronjenje, grebeni Bebek su kandidat da postanu nezamjenjivo mjesto za ljubitelje ronjenja širom svijeta.

Podizanje svijesti o bitkama na Galipolju

Projekat historijskog podvodnog parka Galipolje je projekat koji je započeo s ciljem podizanja svijesti o bitkama na Galipolju. Paralelno, olupine brodova u Dardanelima i Egejskom moru, koje su ostale iz Prvog svjetskog rata i imaju historijski značaj, locirane su korištenjem najnovijih digitalnih tehnologija. Projekat je, u tom smislu, tekući podvodni istraživački projekat koji ima za cilj pomoći u zaštiti olupina brodova bitki kod Galipolja za sljedeće generacije.

Direkcija historijskog lokaliteta Galipolja osnovana je 2014. godine kako bi zaštitila područje na kojem se odigrala bitka za Galipolje i kako bi se narednim generacijama podigla svijest o bitkama na Galipolju. Kao najbolje očuvana bojna zona uvrštena je na UNESCO-vu probnu listu svjetske baštine. Ne samo da su sačuvani tragovi bitke na kopnu, već je 2017. pokrenuta akcija s ciljem lociranja i otvaranja olupina brodova potopljenih tokom bitke na Galipolju kako bi ih posjetili nakon poduzimanja mjera zaštite.

Ono što pada na pamet kada se spomene riječ Çanakkale je epska borba koja se odigrala na kopnu na poluostrvu Galipolja tokom Prvog svjetskog rata. Osim toga, iako se jedan od najvažnijih pomorskih događaja Prvog svjetskog rata odigrao u Çanakkaleu, poznat je vema malom broju ljudi. Većina ljudi nema pristup ovim ratnim spomenicima, koji su se smrzli u trenutku užarene borbe. Oni sada predstavljaju podvodno kulturno naslijeđe smješteno na različitim dubinama mora.

Direkcija ima 3D karte i 3D aplikacije koje prikazuju kako olupine bojnih brodova leže na dnu mora kako bi se osiguralo da ne samo oni koji imaju priliku zaroniti već svi dožive ove podvodne spomenike i razumiju šta se nalazi na dnu mora.