navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta kažu ljekari

Kada je sigurno biti u blizini osobe koja se oporavila od koronavirusa?

Koronavirus i dalje se ubrzano širi svijetom, pa su šanse da poznajete barem jednu osobu koja je bila zaražena, zaista velike. No, pitanje koje mnogi postavljaju jeste, kada je sigurno boraviti u njihovoj blizini?

Objavljeno: 24.07.2020. u 10:21
get url
text

Podsjetimo, virus se širi kapljičnim putem, a to znači kihanjem, kašljem, pa i pjevanjem i glasnim odgovorom.

Osoba koja se zarazila će najvjerovatnije za 11 dana razviti simptome, a ovisno o težini bolesti, potrebno je nekoliko sedmica kako bi se oporavila.

Kod najtežih slučajeva zabilježeno je trajanje oporavka i do šest sedmica.

Prema pisanju Američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, znati kada je sigurno biti u blizini osobe koja se od bolesti oporavila, zavisi od puni simptoma, posebno o njihovom nedostatku.

Važno je zapamtiti da se kod osoba koje su se oporavile mogu zadržati određeni simptomi poput umora ili glavobolje, navodi dr. William Schaffner, infektolog i profesor na Univerzitetu Vanderbilt u Americi, te dodaje kako to ne znači da vas još mogu zaraziti.

Nekim osobama potrebno je malo više vremena kako bi se potpuno oporavile.

Ako je osoba bila pozitivna, ali nije imala simptome, ona može nakon 10 dana izaći među ljude. Ali, ko ima slabiji imunološki sistem trebao bi ostati kod kuće i duže od 10 dana.

Bez obzira na to jesu li simptomi postojali ili ne, osobe koje su preboljele COVID-19 mogu se opet testirati da vide jesu li još uvijek nositelji virusa, ako je to moguće obaviti.

Ako su dva testa negativna, a napravljena su u razmaku od 24 sata, slobodno se mogu družiti s prijateljima.

- Važno je da svi mi, što uključuje i one koji su se opravili od virusa, prakticiramo mjere zaštite kako bismo zaustavili širenje virusa – kaže dr. Supriya Narasimhan, epidemiolog u Kaliforniji.

Kada se neko konačno od bolesti oporavi i poželi biti među ljudima, važno je procijeniti koliko se ugodno osjeća u takvom okruženju, ali i kako se vi osjećate u blizini te osobe.

Dobra je ideja o tome porazgovarati.

Podsjetimo se i simptoma zaraze:

Uobičajeni simptomi COVID–19 bolesti su otprilike ono što biste očekivali ako imate respiratornih problema: temperatura, kašalj, umor i bol u mišićima.

No, prema pisanju Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju, mnogi bolesnici iskusili su i gastroenterološke probleme poput mučnine, povraćanja i proljeva, nekad čak i prije pojave respiratornih simptoma.

U nekim slučajevima gastroenterološki problemi bili su i jedini simptomi bolesti.

Prema pisanju magazina „The American Journal of Gastroenterology“ kod 50 posto hospitaliziranih pacijenata u provinciji Hubei u Kini, u aprilu, njih 28 imalo je probavne tegobe dok šest nije imalo respiratornih simptoma.

I dok stručnjaci nisu potpuno sigurni zašto ovaj virus uzrokuje povraćanje, navode da je moguće da se radi o molekulama koje virus napada (ACE2), a ne nalaze se samo u plućima nego i u probavnom traktu.