Malo ko može odoljeti izvrsnom okusu kajsije i baršunastoj teksturi zlatnih plodova.

Osim u sirovom obliku, plodovi kajsije se često konzumiraju kuhane ili sušene.

Sjemenke kajsije koriste se za ekstrakciju ulja, čije su ljekovite blagodati dobro poznate još od davnina kada je bilo cijenjeno kao zlato.

Kajsije obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva.

Jedan od najznačajnijih je likopen koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja te prevencije kancerogenih oboljenja.

I suhe kajsije sadrže korisne sastojke.

Između ostalog bogate su prehrambenim vlaknima, posebno topivim vlaknima koja igraju važnu ulogu u smanjenju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola.

Antioksidansi i druge tvari iz plodova marelice imaju snažne učinke u prevenciji raka.

U tu svrhu posebno se preporučuje kombinacija suhe kajsije (200 g) suhe šljive (100 g) i oraha (100 g).

Sameljite voće u mašini za mljevenje, dodajte dvije supene kašike meda i dobro promiješajte.

Smjesu stavite u staklenku s čvrstim zatvaračem i spremite u frižider.

Konzumirajte dva puta dnevno (ujutro i navečer) po jednu čajnu kašiku.