navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pitali smo stručnjaka

Kako pobijediti proljetni umor, smršati, uraditi prirodnu detoksikaciju organizma

Iako zimi još nije kraj, s početkom marta mnogi su odahnuli jer su, kako kažu, "pregurali ono najgore", pa s nestrpljenjem očekuju i zvanični početak za većinu najljepšeg godišnjeg doba.

Objavljeno: 07.03.2023. u 21:47
get url
text
text

Proljeće sa sobom nosi promjene u prirodi, ali i u našem organizmu koji prolazi kroz fazu prilagođavanja na te promjene (nagli porast temperature, promjene pritiska zraka, vlage, veća izloženost suncu).

Ne postoji supernamirnica

Znači, proljetni umor je prolazni poremećaj raspoloženja koji je posljedica prilagođavanja organizma na promjene u prirodi i ne traje duže od dvije ili tri sedmice.

Ali pored toga, uzrok proljetnog umora, prema riječima Suade Karić, dipl. inženjera prehrambene tehnologije, može biti i jednolična zimska prehrana te više pasivan sjedilački način života tokom zime kao i manje boravka na otvorenom i svježem zraku.

- Zbog jednolične zimske prehrane i nedostatka sunca javlja se nedostatak vitamina D, C, B te magnezija i željeza. Kako se boriti protiv proljetnog umora? Tri su glavna puta - pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću poput šetnje i dovoljnim uzimanjem tekućine – dodaje Karić.

Kaže kako je vrlo važno držati se osnovnih principa pravilne prehrane koja će organizmu osigurati fizičko i mentalno zdravlje, a to su: raznolikost - ne postoji "super food", umjerenost - ne pretjerujte ni u kojoj vrsti hrane, redovitost - redovna tri obroka i dvije užine kao i uravnoteženost - trošiti kalorije (šetanja 60 minuta dnevno).

- Svi imamo različit odgovor organizma na sezone gripe i prehlade. Navedeni principi pravilne prehrane su uvjet za jačanje našeg imuniteta i imunološkog odgovora. Redovnom, raznolikom i umjerenom prehranom organizmu ćemo obezbjediti sve potrebne nutrijente koji će nam pomoći da pobjedimo proljetni umor i organizam uravnotežimo sa prirodom. Proljeće nudi pregršt voća i povrća i to posebno onog iz lokalnog uzgoja koje je organizmu najbliže – napominje Karić.

Ističe kako je najbolje "zaboraviti na pojam - superhrana kojim nas svakodnevno bombarduju sponzorisanim reklamama i internet informacijama".

- Kad se vidjelo da se takva priča dobro "prodaje", onda se počela obična hrana označavati kao superhrana. No jeste li primijetili da je superhrana basnoslovno skupa? Ne postoji čak ni jedinstvena definicija, a kamoli naučna klasifikacija superhrane. Znači superhrana je naučno neutemeljen pojam. Ako su chia sjemenke superhrana, to znači da povrće nije? Ne postoji hrana, životna namirnica koja ima magična svojstva i koja u sebi sadrži sve nutrijente koji su potrebni organizmu za njegovo zdravo funkcionisanje. Samo pametnom kombinacijom životnih namirnica organizmu možemo osigurati sve što mu je potrebno. Naravno, treba biti umjeren i ne pretjerivati. Ako znamo za englesku poslovicu koja kaže: "Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van", to ne znači da treba jesti kilograme jabuka svaki dan i zapostaviti ostalo voće – naglašava Karić.

Navodi "kako je najveći problem savremenog čovjeka - nedostatak vremena, zbog čega mnogi preskaču obroke, što dovodi do pada energije i gubitka pažnje i fokusiranosti".

- Preskakanje obroka remeti ravnotežu glukoze kao osnovnog izvora energije te dovodi do metaboličkog poremećaja. Istraživanja su pokazala da preskakanje obroka uzrokuje povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, što utječe na kvalitet i dužinu života. Znači, preskakanje obroka donosi puno više štete nego koristi. Tri uravnotežena obroka dnevno i dvije užine, koje predstavljaju premosnicu između obroka, nešto je što bi svi trebali prihvatiti i pridržavati se toga – kaže Karić.

Za dobar osjećaj tijela energetsku i mentalnu ravnotežu važna je i fizička aktivnost koja će potaknuti metaboličke procese, protok hranjivih tvari i kisika kroz cijelo tijelo, što će u konačnici djelovati pozitivno na raspoloženje i proljetni umor.

- Preporučuju se svakodnevna šetnja po mogućnosti u prirodi i šetnja različitog intenziteta. Pored pravilne prehrane i fizičke aktivnosti na početku smo spomenuli unos tekućine. I mali nedostatak tekućine može izazvati glavobolje, vrtoglavice i osjećaj slabosti. Kako biste prevenirali ili uklonilo proljetni umor i navedene simptome važno je unositi dovoljno, prvenstveno, vode ali i čaja i drugih nezaslađenih napitaka – ističe Karić.

Dijete nisu rješenje

Pomenula je i vrlo čest zadatak kojeg mnogi sebi postave čim dođe proljeće. Riječ je o mršanju, odnosno gubitku suvišnih kilograma koje su mnogi dobili u prethodnim zimskim mjesecima.

- Mnogi su u dilemi na koji način se što prije osloboditi nekoliko kilograma koje su dobili u toku zimskog perioda. Često se prave greške jer se rješenje vidi u "dijetama". Zdravo mršanje predstavlja održivost, a nikako ad hoc dijete. Prvo šta treba učiniti je odbaciti razmišljanja o dijetama za mršanje i posvetiti se samo navedenim principima pravilne prehrane, uživati u svemu što nudi proljeće, šetati i biti aktivniji u prirodi i stvari će se prirodno vratiti na svoje mjesto. Ne budite lakovjerni i povodljivi brzim dijetama koje skidaju kilograme, zapamtite da iza njih stoje zdravstveni rizici koji vrlo često nisu bezazleni – napominje Karić.

Za kraj, stručnjakinja za prehranu ponudila je i nekoliko savjeta kada je riječ o proljetnoj detoksikaciji.

- Još jedna zamka u koju nas vuku razni tekstovi, reklame sokovnika, dodataka prehrani... Zaboravite na detoks i sve što vam izvlači novac i fokusirajte se na dokazane životne namirnice i njihove nutrijente, pridržavajte se principa pravilne prehrane. Naš organizam je razvio sistem kojim će besprijekorno uraditi detoks preko jetre, pluća, bubrega i limfnog sistema kao što to uvijek radi. Znači umjesto forsiranog detoksa, fokusirajte se na unos voća i povrća u cjelovitom obliku i šetajte. Time ćete organizmu ponuditi prirodnu detoksikaciju – zaključila je Karić.