navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nove zvijezde Istanbula

Kino Atlas i njegov muzej očekuju goste

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske u periodu između 2019. i 2020. godine restauriralo je historijsko kino Atlas, smješteno u ulici Istiklal u Istanbulu, obraćajući pažnju na očuvanje izvornog oblika do najsitnijih detalja.

Objavljeno: 09.03.2021. u 15:11
get url
text

Pored slavnog režisera Guya Ritchieja, ceremoniji otvaranja ovog historijskog mjesta, koju je realizovao predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, prisustvovali su i Jason Statham, Josh Hartnett, Jacquie Ainsley, glumci Richievog novog filma "Five Eyes" koji se trenutno snima u Antaliji.  

Restauracija kina Atlas uz očuvanje njegove autentičnosti rezultat je dvogodišnjeg truda. U ovom kinu, koje je svoja vrata prvi put otvorilo 1948. godine, obnovljeno je sve, od scene do fotelja, od sistema za oglašavanje do foajea. Ovo kino sa 483 fotelje, 4k projektorom i scenom dimenzija 13x7, očekuje sve ljubitelje umjetnosti. Pored toga, scena ovog objekta dizajnirana je da služi širokom spektru događaja, od pozorišnih predstava do drugih izvedbenih umjetnosti, saopćila je Ambasada Turske u BiH.  

Muzej kinematografije u Istanbulu, smješten u istoj zgradi kao i kino Atlas, čuvanjem digitalnih kopija svih filmova turske kinematografije, također će dati veliki doprinos kino kulturi. Posjetitelji će imati priliku doći do sinopsisa više od 8.000 turskih filmova. Muzej u kojem se dijele važne informacije i dokumenti o svjetskoj kinematografiji i posebni detalji o remek-djelima turske kinematografije, u isto vrijeme će biti i obrazovni centar za ljubitelje umjetnosti. Domaće i međunarodne nagrade koje je dobijala turska kinematografija bit će izložene u ovom muzeju.  

Kino Atlas nalazi se u aveniji Istiklal na Taksimu u Istanbulu, otvoreno je 1948. Prostor, u kojem radi kino, izgrađen je 1870-ih za vrijeme vladavine sultana Abdulaziza.

Konstrukcija, koja je jedan od prvih važnih primjera procesa obnove Beyoğlua, ima izgled fasade koji ima jedinstvena obilježja Neoklasicizma s kraja 19. vijeka. Ona odražava umjetnost tog perioda sa jedinstvenim dekoracijama na stropu, gipsanim reljefima, mramornim kaminima, intarzionim podovima i mnogim arhitektonskim elementima. Legendarno kino bilo je smješteno u zatvorenoj arkadi pod nazivom Atlas Pasajı (prolaz).

Uz blizinu ulice, to je bilo jedno od mjesta susreta ljudi koji su se okupljali na Taksimu.

Muzej će oživjeti kino Atlas, koje igra vitalnu ulogu u kolektivnom sjećanju grada. Kino se nalazi pored ulice Yeşilçam, koja je već decenijama srce turske kinematografije. Kino Atlas i Muzej kinematografije u Istanbulu postaće jedna od najvažnijih stanica Kulturne rute Beyoğlu.

Na ceremoniji otvarnja gosti su bili svjetski poznate filmske zvijezde, režiseri i producenti. Guy Ritchie koji svoj novi film snima u Antaliji u Turskoj i poznati glumci Jason Statham, Josh Hartnett i Jacqui Ainsley bili su među svjetskim zvijezdama koje su prisustvovale ceremoniji.

Snimanje akcionog filma "Five Eyes", održano je u Turskoj, na području Antalya Expoa i u historijskom Kaleiçiju, koji se pretvorio grad u ogromni filmski set, što je rezultat napora Ministarstva kulture i turizma. Autori scenarija su Ivan Atkinson i Marn Davies, režirao Guy Ritchie, a glavne uloge tumače Jason Statham i Aubrey Plaza, Bugzy Malone i Cary Elws, film “Five Eyes” prati agenta MI6 Orsona Fortunea, angažiranog od međunarodne obavještajne alijanse kako bi spriječio komercijalizaciju smrtonosnog oružja nove tehnologije koje predstavlja veliku prijetnju svijetu.