navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno

Koji je rok trajanja ostataka hrane iz frižidera, a kada ih treba baciti

Život s ostacima namirnica ponekad može biti – kockanje! Naime, oni nam mogu pojednostaviti sedmicu s gotovim obrokom na bis ili se "zagubiti" u pozadini hladnjaka, predodređeni da završe u kanti za smeće.

Objavljeno: 21.04.2021. u 09:27
get url
text

Kod ostataka namirnica ključno je planiranje unaprijed, tako da sve rezerve hrane iskoristite maksimalno prije nego što se pokvare – a za to je potrebno znati tačno koliko one mogu trajati.

Stučnjaci su demistificirali planiranje naših obroka

Srećom i američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) i klinika Mayo znaju sve važne informacije pa su demistificirali naše planiranje obroka. Koliko dugo možete sigurno ostaviti ostatke hrane i koje opasnosti mogu vrebati u vašem frižideru.

Većina ostataka je sigurna tri do četiri dana

Prema izjavi Američke poljoprivredne uprave, sigurno razdoblje za konzumiranje ostataka relativno je kratko.

- Ostaci kuhane hrane mogu se čuvati u frižideru do tri, maksimalno četiri dana. Za to vrijeme ostatke možete podgrijati na 70 stepeni Celzijusa. Neiskorišteni dio vratite u frižider u roku od dva sata nakon jela - savjetuju.

Hrani možete produžiti rok trajanja podgrijavanjem

- Nakon svakog podgrijavanja ostatke možete pospremiti u frižideru još dodatnih tri do četiri dana - objašnjavaju stručnjaci. No, iako će se podgrijavanjem ubiti sve bakterije u hrani, prehrambena kvaliteta obroka smanjuje se svaki put kad se hrana podgrije. Iz tog razloga najbolje je podgrijavati samo potrebnu količinu.

Ako nemate plan pojesti ostatke, zamrznite ih

Ako znate kako ostatke nećete pojesti unutar tri do četiri dana, trebali biste ih zamrznuti a ne spremiti u frižider, savjetuju iz USDA.

- Ostaci su sigurni u zamrzivaču na neodređeno vrijeme, ali najkvalitetniji su nekoliko mjeseci - objašnjavaju.

Umjesto da vruće ostatke stavljate izravno u zamrzivač ili ih pustite na pultu da se ohlade, ili ih prvo spremite u frižider da se ohlade prije zamrzavanja. Obavezno zatvorite obrok u hermetički zatvorenu posudu, a ostatke s najvećim rizikom kvarljivosti, poput jela na bazi mesa, stavite prema stražnjoj strani frižidera, gdje su temperature najhladnije.

Ključno je izbjeći "opasnu zonu" pod svaku cijenu

Kao što ističu stručnjaci s Mayo klinike, vaš cilj u očuvanju nepojedene hrane uvijek treba biti izbjegavanje "opasne zone".

Do toga dolazi kada hrana stoji na temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusa, rasponu koji može uzrokovati brzo razmnožavanje bakterija. Hrana može postati opasna po zdravlje prije nego što se zamrzne, ali i tokom postupka odmrzavanja.

S Klinike Mayo objašnjavaju i da hranu možete ponovno zagrijavati pečenjem u mirkovalnoj pečnici ili na žaru, ali svakako preskočite ekspres lonac, jer se u njemu možda ne postignu temperature dovoljno visoke da ubiju eventualne bakterije u namirnicama.