Ko se uopće dosjetio toga da kolačima da ime hanumin pupak ili svekrvino oko!? Vjerovatno neko ko se želio malo našaliti, ali i skrenuti pažnju na ove dvije iznimno ukusne poslastice.

Bilo kako bilo, odlučite li ih pripremiti nećete se pokajati, jer vam neće trebati previše vještine, namirnica i ono što je danas možda najcjenjenije – vremena.

A ono zbog čega će vam na kraju biti iznimno drago što ste se upustili u "avanturu pečenja kolača" - jeste njihov odličan ukus u kojem će, vjerujemo, uživati cijela porodica.


Hanumin pupak




Potrebno je: 1 jaje, 1 kašika šećera, 1 šoljica ulja, 2 šoljice mlijeka, 1 kašika germe, malo soli, glatko brašno po potrebi.

Agda: 2 čaše od 2 dcl vode, čaša od 2,5 dcl šećera.

Postupak pripreme:

Zagrijte mlijeko, pa mu dodajte germu i pustiti da nadođe. Zatim sve sastojke umutite zajedno sa brašnom. Tijesto treba biti malo mekše nego za pitu. Pustite da se tijesto diže oko pola sata, pa ga premijesite na malo brašna, oblikujte u loptice i razvijte u obliku pravougaonika otprilike pet milimetara debljine.

Premažite uljem, pospite orasima, zarolajte, pa režite na oko centimetar i po debele komade.

Redajte ih u nauljeni pleh, ali tako da između njih bude prostora, pa pustite oko 30 minuta da ponovo nadođu.

Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa da dobiju zlatno - smeđu boju.

Agda: dvije i po čaše šećera i dvije čaše vode prokuhajte, pa ostavite na laganoj vatri da vri oko 15 minuta.

Mlakom agdom zalijte mlaki hanumin pupak.

Svekrvino oko

Potrebno je: 250 g oraha, 200 g keksa pettit beure ili plazma, 180 g šećera, 1 vanilin šećer, 150 g maslaca, 200 g čokolade za kuhanje, 200 ml vode.

Još je potrebno: 24 suhe smokve, 24 polovine jezgre oraha, 100 g kokosovog brašna, 100 g mljevenih oraha.

Postupak pripreme:

Zakuhajte vodu sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte maslac i čokoladu, pa promiješajte da se otopi. Tada dodajte 250 grama mljevenih oraha i 200 grama mljevenog keksa. Masu dobro izmiješajte i ostavite sa strane da se dobro ohladi.

Suhim smokvama odrežite vrh kod peteljke, nožićem malo prorežite i napravite prorez, pa u njega pažljivo stavite polovinu oraha. Prstima zatvorite sa svih strana kako bi orah ostao unutar smokve.

Napunjene smokve obložite ohlađenom smjesom od oraha, keksa i čokolade. Za svaku smokvu biti će dovoljna jedna velika kašika smjese.

Oblikujte kugle i odmah dio uvaljajte u mljevene orahe, a drugi dio u kokosovo brašno.

Kugle ostavite na pladnju da se dobro ohlade.

Najbolje ih je staviti u zamrzivač na sat. Potom ih izvadite i prerežite na polovine.

Narezane kolače na pladnju ostavite na hladno mjesto do posluživanja.