navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mnogi pretjeruju

Koliko često prati kosu i kako izabrati najbolji šampon

Vjerovatno ne razmišljate previše o tome koliko često perete kosu i možda mislite da je sasvim normalno prati je svaki dan.

Objavljeno: 30.12.2020. u 10:53
get url
text

Ipak, tu je nekoliko faktora o kojima ovisi koliko često treba prati kosu, poput tipa kose i teksture, a i toga koliko ste aktivni.

Stručnjaci su za portal thehealthy.com otkrili koliko je često potrebno prati kosu ako želite da bude zdrava i lijepa.

Koliko kosu često prati?

Prema pisanju stručnjakinje za kosu, Cataline Drouillard, koliko često treba prati kosu ovisi o tome kakve je teksture, ako imate masno tjeme, možete je prati svaki dan, ako imate suhu kosu, vjerovatno je bolje prati je jednom sedmično kako biste spriječili dalje probleme.

Svaki drugi dan ili svaka tri dana dobro je pravilo za bilo koji tip kose. Ako mislite da ćete vašim kovrčama učiniti uslugu ako kosu perete svaki dan, možda joj samo nanosite štetu jer previše pranja većini ljudi ipak će samo štetiti. Ako previše često perete kosu šamponom, ona može biti suha i oštra, a moguće je da koristite pogrešan šampon za vaš tip kose.

Nakon što operete kosu, pripazite kako je sušite ručnikom jer je kosa najosjetljivija upravo kada je mokra i lako se lomi.

Drouillard savjetuje da što manje koristite fen ili bilo kakve aparate koji jako griju i tako mogu oštetiti kosu.

Koliko je šampona dovoljno?

Svi smo naučili da na kosu nanesemo šampon, isperemo i opet šamponiramo. Je li to stvarno potrebno ili su to riječi zbog kojih ćemo samo potrošiti više šampona? Čini se kako ipak u ovome postoji nešto istine. Prema riječima Drouillard, ako kosu ne perete svaki dan ili je perete nakon treninga, uvijek biste kosu šamponom trebali oprati dva puta.

Treba li mi regenerator?

Da, potreban vam je regenerator. Ako imate masnije tjeme, regenerator možete staviti na vrhove kose u dane kada ne perete kosu kako biste joj ponudili malo njege.

- Bez obzira kakvu kosu imate ili koliko je duga, svi bi trebali koristiti regenerator nakon pranja, a ako vam je kosa sama od sebe meka i svilenkasta ili vam se brže masti nakon korištenja regeneratora, potrebno je samo pronaći onaj koji vam odgovara - ističe Drouillard.

Kada nanosite regenerator, izbjegavajte tjeme i obratite pažnju na vrhove kose. Uz to, važno ga je i dobro isprati.

Kako birati šampon i regenerator?

Danas je ponuda tolika da je ponekad teško odabrati, ali stručnjakinja savjetuje da je važno uzeti proizvod koji će vašoj kosi i najbolje odgovarati. Ističe i kako skuplji proizvodi često sadrže i kvalitetnije sastojke.

Kako će mnogi danas odabrati proizvode bez parabena i dodatnih sastojaka koji mogu nanijeti štetu, dobra je vijest da je izbor toliko da ćete lako pronaći proizvod kakav želite.

Izbor šampona

Koji će vam proizvod najbolje odgovarati uveliko ovisi o tome kakva vam je kosa. Ako kosu farbate, birajte proizvode baš za nju. Ako je kosa suha, treba koristiti proizvode koji "čiste kosu" barem jednom u sedmici. Ako imate masno tjeme ne koristite proizvode koji su ujedno i regenerator i šampon.

Šta ako imate perut?

Iako postoje brojni šamponi koji djeluju protiv peruti, možda je najpametnije posjetiti dermatologa.

Ako patite zbog bilo kakve iritacije tjemena, važno je nježno prati kosu – ne trljajte šampon agresivno nego ga nježno utrljajte prstima, a ne noktima.

I za kraj, ako vam se kosa tanji ili opada, stalno vas svrbi ili peče tjeme, savjet je stručnjaka da posjetite dermatologa kako bi isključio neka prikrivena medicinska stanja i prepisao vam odgovarajuće preparate za njegu.