navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slabo se snimaju nove pjesme

Koronavirus i estrada: Pjevači više nemaju 10.000 eura za pjesmu, sada autori pišu i za siću

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na kompletnu muzičku industriju. 

Objavljeno: 06.04.2021. u 21:59
get url
text
text

Zbog činjenice da pjevači ne mogu nastupati, većina jedva sastavlja kraj s krajem, a rijetki su oni koji su u posljednjih 12 mjeseci razmišljali o snimanju novih pjesama.

To je, naravno, dovelo do smanjenja cijena pjesama koje su prije pandemije kod najtraženijih autora koštale i 10.000 eura. Ipak, sada su se cijene prepolovile, a kod nekih su čak i četiri puta jeftinije.

- Čudna je ovo situacija. Nema potražnje za pjesmama tako da je to dovelo i do čudne situacije kada je ponuda u pitanju. Imam par saradnika koji su mi pripremili pjesme, ali sad je to na čekanju. Kada bude vrijeme, nije problem za novac - kaže pjevač narodne muzike Nihad Alibegović.

Armin Šaković:  Upravo sam završio hit za Samardžića

Poznati tekstopisac Armin Šaković ističe da nema takvih problema.

- Da budem iskren, nikad nisam imao cijenu. Kome dam pjesmu, on me uvijek nagradi više nego što bih je naplatio. Meni je bitno da pjesma prođe i da napravi hair, a da meni ima puno emitovanja. U ovoj godini od kada je koronavirus sve zaustavio mogu se pohvaliti sa desetak snimljenih pjesama. Evo upravo sam završio hit za Željka Samardžića – kaže za Faktor Šaković.

Dino Šaran osim što je napisao većinu pjesama za Letu štuke, pisao je brojne kompozicije za druge izvođače. Najviše je sarađivao s Crvenom jabukom i Natali Dizdar.

- Kod narodnjaka na neki način ima cjenovnik pjesama, dok je kod nas drugačije. Iskren da budem, ja radim za tantijeme. Imao sam ponuda da pišem za kolege, ali sad sam u kreativnoj fazi pripremanja ploče za Štuke i to mi je prioritet – govori Šaran.

Haris Rahmanović: Stanje je čudno

Muzičar Haris Rahmanović iz Bihaća u dosadašnjoj karijeri je prošao nekoliko faza i transformacija. Nekadašnji reper djelovao je pod imenom Priki, a na samim počecima karijere, sarađivao je s Edom Maajkom, Remi iz grupe "Elemental", Marchelom...

Početkom 2016. desio se preokret i Haris se posvetio house muzici, a od sredine 2019. godine preselio se u Beograd i počeo je pisati za poznata imena narodne muzike. Posljednjih mjeseci živi na relaciji Beograd – Bihać.

- Stanje je čudno, tako da ne mogu dati neki konkretan odgovor kada su u pitanju cijene pjesama. Ipak, sada mnogi pišu za siću u odnosu na zlatna vremena prije koronavirusa. Neki izvođači su odlučili da se povuku dok sunce opet ne ugrije, a drugi su, pak, ovo stanje mirovanja iskoristili da pripreme nove pjesme. Kod mene je radno, dosta pjesama smo skuhali u periodu pandemije. Jedna od pjesama koja je nastala u doba korone je pjesma "Malena", koju izvode Emina Jahović i Teodora Džehverović. Nakon Edite i velikog uspjeha pjesme "Slobodno me rani", stiže nova Emina i Teodora – poručuje Haris Rahmanović.