navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jeste li znali

Krvna grupa otkriva kojim ste bolestima skloni

Važno je znati svoju krvnu grupu, posebno u hitnim situacijama, pa ju je dobro imati negdje i zapisanu.

Objavljeno: 15.05.2023. u 13:44
get url
text

Četiri su glavne krvne grupe: A, B, O te AB, a ukupno ih je osam, kad se pribroje i Rh faktor (A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-), piše webmd.com.

Stručnjaci smatraju kako vam krvna grupa može otkriti kojim ste bolestima skloniji:

Bolesti srca

Dobra je vijest za osobe s krvnom grupom nula da je njihov rizik nizak, ako je vjerovati istraživanjima. Stručnjaci ne znaju razlog no postoji mišljenje kako je moguće da su ostale krvne grupe povezane s višim nivoima holesterola te proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka.

Rak želuca

A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe nula. Posebno se to odnosi na grupu A kod koje je najčešći. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji Helicobacter pylori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta se bakterija često nalazi u trbuhu i može uzrokovati upale i čireve.

Rak gušterače

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik od razvoja ove bolesti. Molekule u krvi grupe A i B pomažu bakteriji Helicobacter pylori da raste i razvija se u crijevima što povećava rizik od obolijevanja.

Stres

Stres povećava nivo hortizola u krvi. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišene nivoe kortizola, pa su sklonije stresu.

Pamćenje

Studija je pokazala da najčešće probleme s pamćenjem imaju ljudi s AB krvnom grupom.

Čir

Čir na želucu je vrlo bolan i neugodan, a češće pogađa ljude s krvnom grupom nula.

Krvni ugrušci

Venska tromboza je stvaranje ugrušaka u dubinskim venama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.

Dužina života

Šanse da ćete živjeti duže imaju oni s krvnom grupom nula. Stručnjaci misle kako je to posljedica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih žila.

Plodnost

Jedna studija pokazala je da su žene s krvnom grupom nula sklonije imati smanjeni broj zdravih jajnih ćelija, no to je daleko od dokazanog.

Dijabetes

Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci nisu sigurni zašto te smatraju da je potrebno još istraživanja.

Moždani udar

Rizik od moždanog udara raste ako imate krvnu grupu AB. Ljekari misle da je to posljedica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka.