Tikvice su mnogima omiljena ljetna namirnica. Mnogo je jela koja možete napraviti s ovim povrćem, a jedno od najpopularnijih svakako su zapečene tikvice punjene mesom i sirom.

Sastojci:

50 dag mljevene junetine (ili drugog mesa po želji)
2-3 veće tikvice
1 crvena paprika
1 srednji luk
10 dag mozzarelle
5 dag naribanog parmezana
3 kašike maslinovog ulja 
sol, papar, čili i drugi začini po želji

Priprema:

Za ovaj recept trebat će vam malo veće tikvice kako biste mogli napraviti udubljenje dovoljno veliko za punjenje. Tikvice operite, ogulite i prepolovite. Ako imate domaće nešpricane tikvice, ne morate ih guliti. Lagano čajnom kašikom iz njih izdubite sredinu koju stavite sa strane na tanjir.

Luk i papriku nasjeckajte na sitno. Dinstajte luk na ulju pet minuta pa potom dodajte papriku i dinstajte nju dok malo ne omekša. Dodajte mljeveno meso i dinstajte 10 minuta. Posolite, popaprite, dodajte čili i ostale začine po svojoj želji. Na kraju dodajte izdubljeni dio tikvice i dinstajte dok voda koja će iz njih izaći ne ispari.

Zagrijte peć na 180 stepeni. Pravougaoni protvan malo namastite uljem i posložite na njega tikvice. U smjesu potom ubacite ribani parmezan i mozzarellu natrganu na manje komadiće te malo promiješajte. Napunite tikvice i stavite ih u peć na 15-20 minuta dok se sir lijepo ne otopi i zapeče.

Izvor: Coolstyle