navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poboljšava varenje

Limeta je citrusni dragulj koji ublažava respiratorne tegobe, korisna je za mršanje

Limeta je citrus koji poboljšava varenje, spriječava zatvor i urinarne infekcije. Ublažava respiratorne tegobe, a korisna je i za mršanje. Često se poistovjećuje sa limunom, jer imaju sličan izgled i miris. Medjutim, limeta pripada drugoj vrsti citrusa.

Objavljeno: 30.10.2021. u 15:23
get url
text
Limeta

Ovaj citrusni dragulj sadrži kalcijum i folnu kiselinu, dvije hranljive materije izuzetno važne za dame u postmenopauzi, ali i žene koje su još uvek u plodnom periodu. Jedna svježa limeta sadrži 22 mg kalcijuma i više od pet mikrograma folne kiseline. Nije loše za jednu tako malenu voćku.

Limeta ublažava probleme sa desnima, a upotrebljava se i u kulinarstvu i kozmetici. Mirisna ulja koja sadrži plod ovog voća podstiču varenje, a čaša tople vode s sokom od limete pomaže pri mršanju. Eterska ulja iz ovog voća pospješuju izlučivanje želučanih sokova, žuči i kiseline i preporučuje se u slučaju opstipacije.

Limeta je veoma bogata kalijem i efikasno je sredstvo za eliminisanje toksičnih supstanci koje se nakupljaju u bubrezima i bešici, što ubrzava liječenje urinarnih infekcija. Bogat vitaminom C, ovaj agrum koristan je za oči.