navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Penzionerka

Ljubav prema životinjama: Vrata svoje luksuzne vile s bazenom otvorila za 85 pasa

Svu svoju imovinu, vilu i sve što posjedujem, ostavit ću životinjama, kazala je ona

Objavljeno: 08.09.2019. u 09:08
get url
text

Aylin Yildiz Schwarz je žena koja je najbolji primjer kakav bi trebao biti odnos čovjeka prema životinji. Schwarz je veliki ljubitelj životinja, a kolika je njena ljubav pokazuje i činjenica da je vrata svoje vile s bazenom otvorila za 85 napuštenih pasa, koje svakodnevno njeguje i vodi o njima brigu, javlja Anadolu Agency (AA).

Schwarz (63), inače penzionisani anesteziolog, nakon radnog vijeka provedenog u Njemačkoj, odlučila je vratiti se u Tursku, te u malom turističkom mjestu Bodrum, nadomak Mugle, kupiti luksuznu vilu, u kojoj je živjela posljednjih 19 godina.

Obzirom da je veliki ljubitelj životinja, Schwarz je vremenom počela udomljavati i brinuti se o psima koja je pronalazila na ulici. No, kako je broj udomljenih pasa rastao, kako i sama ističe, prirodno su počele pristizati i pritužbe komšija.

Schwarz je u tom periodu brinula o 60 pasa u svojoj vili, a zbog pritužbi komšija odlučila je prodati svoju luksuznu vilu, te u mjestu Ortaca, također u Mugli, kupiti manju vilu s bazenom. Sa sobom je povela i svih 60 pasa o kojima je brinula, a trenutno se brine o ukupno 85 pasa.

Novo mjesto boravka u potpunosti je prilagodila psima, te se tako u njenoj vili danas nalaze prostorije s namještajem za pse, televizijom. Koliko je Schwarz pažljiva prema psima, pokazuje i činjenica da ona pse liječi kroz terapije u bazenu.

"Nisam sama, imam porodicu od 85 članova"

U razgovoru s novinarom AA istakla je kako cjelokupnu brigu o psima, uključujući njihovu prehranu i higijenu, ali isto tako i njihovo zdravlje, vodi sama.

-Ovdje ne borave samo psi koji su navikli na ulicu. Riječ je o psima kojima je potreban topli dom. Oni nisu u stanju da borave na ulici. Stoga sam se potrudila da im obezbijedim jednu toplu atmosferu kako bi nastavili da ugodno žive - kazala je Schwarz.

Dodala je kako ponekad i poklanja svoje pse kada pronađe one porodice kojima može vjerovati da će voditi adekvatnu brigu. Ono što je također, u njenoj praksi, jeste da s osobama koje žele udomiti njene pse, potpisuje ugovor koji ih obavezuje da vrate psa ukoliko ne budu u stanju da se brinu o njemu.

Schwarz ističe kako je mnogi njeni prijatelji pitaju da li joj je dosadno živjeti samoj, na što im ona odgovora: "Često mi bude postavljeno pitanje 'zar ti nije dosadno živjeti samoj?' Ja im kažem da imam porodicu od 85 članova i da sam spremna pomagati im 24 sata. Pse koje pronalazim na ulici vodim redovno na kontrolu veterinaru", pojasnila je Schwarz.

Svu svoju imovinu želi ostaviti životinjama 

Dodaje kako je veoma rastuži kada na ulici sretne ostavljenog, gladnog ili uginulog psa, te naglašava kako svoj bazen u dvorištu vile koristi isključivo za terapiju pasa.

Briga o psima je čini sretnom, ističe ova doktorica u penziji, što se može vrlo jasno razumjeti iz njenih rečenica:

"Životinje doživljavam kao slabe i bespomoćne. Životinje, i u momentima kada su izložene najvećem nasilju i lošem postupanju, vlasniku će mahati repom. One ne znaju da mrze. Zbog toga sam svoj život posvetila psima. Svu svoju imovinu, vilu i sve što posjedujem, ostavit ću životinjama."