Brzina kojom čovjek hoda može biti pokazatelj rizika razvoja teškog oblika COVID-19, pokazuje novo istraživanje. Brzina kretanja koristi se često kao pokazatelj tjelesnog zdravlja.

Naučnici su analizirali podatke o više od 400.000 ljudi obuhvaćenih britanskom Biobankom, registrom koji prati godinama zdravlje ispitanika.

Od svih ispitanika njih 973 nakon zaraze koronavirusom razvilo je teški oblik COVID-19 zbog kojeg su morali biti hospitalizirani. U usporedbi s osobama normalne tjelesne težine pretile osobe imale su 49 posto veći rizik za razvoj teškog oblika COVID-19.

No, osobe koje su se sporo kretale imale su najveći rizik razvoja teškog oblika COVID-19, bez obzira na to jesu li bile pretile ili ne.

Primjerice, osobe normalne težine koje su sporo hodale - manje od 4,8 kilometara na sat imale su dvostruko veće izglede za razvoj teškog oblika COVID-19 u odnosu na ljude normalne težine koji su hodali brzinom većom od 6,4 kilometra na sat.

Osobe koje su sporo hodale često su imale i druge zdravstvene poremećaje. Brzina kretanja često se koristi kako bi se testirao fizički kapacitet odraslih osoba i predvidjeli rizici bolesti, invaliditeta i smrti.

- Brzina hoda koju ispitanici sami znaju je jednostavna mjera funkcionalne sposobnosti i čini se da je faktor rizika teškog COVID-19 neovisno o tome je li osoba pretila ili ne - napisali su autori nerecenzirane studije na medRxiv, objavio je Index.hr.