Volite jesti kolače i torte, a volite ih i praviti, no, često vam se potkrade greška i ne ispadnu vam onako kako ste željeli?!

Greške su moguće u svakom dijelu, od biranja kalupa, preko pripreme smjese i čuvanja sastojaka, pa sve do pečenja i već poznate nestrpljivosti.

Sljedeći savjeti majstora slastičarstva uveliko će vam pomoći da naučite nešto i postanete uspješniji u pripremi slastica.

Biranje kalupa

Prije same pripreme smjese važno je znati u kojem će se kalupu kolač ili torta peći. Tako možete biti sigurni koju će veličinu kolač dostići kada jednom bude gotov, a samim tim i kako će se složiti u vaš zamišljeni koncept.

Najbolji će biti kalupi s odvojivim dnom koje je potrebno obložiti papirom za pečenje kako smjesa ne bi iscurila.

U takvim se kalupima biskvit najlakše odvaja od zidova, pa možete biti sigurni da će iz njega izaći u komadu.

Za biskvit kolače najbolji će biti kalup za hljeb dok će kod pripreme kolača nalik na brownie najbolje poslužiti manji i dublji kalupi.

Važne stavke: papir za pečenje i maslac

Prije ulijevanja smjese u kalup, nemojte zaboraviti na papir za pečenje. Ovaj jednostavan trik pomoći će vam da na najlakši mogući način izvadite biskvit, a on će ujedno imati i glatku površinu i stranice što može biti odlična stvar pripremate li popularnu ogoljenu tortu bez kreme. Ne koristite li papir za pečenje, svakako premažite kalup maslacem, a zatim ga pospite brašnom. Osim što se biskvit neće zalijepiti za zidove kalupa, lakše će se odvajati i postati sočniji.

Gdje držati smjesu?

Smjese za kolače koje sadrže dodatke poput praška za pecivo i sode bikarbone ne bi se trebale predugo zadržavati na kuhinjskim površinama.
Jednom kada u smjesu umiješate takve suhe sastojke, pokušajte je u što kraćem roku staviti na pečenje.

Naime, takvi dodaci poslužit će za podizanje biskvita, a predugim stajanjem na sobnoj temperaturi smjesa će splasnuti, a prašak za pecivo izgubiti svojstva.

Sobna temperatura

Veliki broj recepata zahtijeva sastojke na sobnoj temperaturi. Najčešće je riječ o maslacu, jajima i mlijeku. Iako nestrpljivi, takve savjete biste uvijek trebali saslušati.
Korištenje hladnih sastojaka u smjesama koje bi trebale biti na sobnoj temperaturi rezultirat će nejednako ispečenim biskvitom dok će sastojci na sobnoj temperaturi dati prozračne i još ukusnije deserte. Čekanje se definitivno isplati.

Oprezno miksanje

Miksanje smjese za biskvit može biti poprilično komplicirano. Nije dobro kada je izmiksate previše, a prekratko miksanje dovest će do nepovezanih sastojaka i čitavih grudvica brašna ili drugih baznih sastojaka.

Prejako miksanje će pak biskvite učiniti nabitim i težim. Slijedite recept i vodite se osjećajem kako bi priprema smjese protekla u što jednostavnijem tonu, ovisno o vrsti kolača.

Za kraj - pečenje

Kolače uvijek pecite prema uputama u receptima, a ako uputa o temperaturi nema, pecite ih na 160 do 180 stepeni Celzijusa. Ta je temperatura primjerena biskvitima i sličnim slasticama dok će hljeb i kolači na bazi kvasca tražiti nešto veću temperaturu, oko 200 stepeni Celzijusa.

Također, otvaranje rerne tokom pečenja poprilično je loša ideja. Naime, kada se kolač privikne na temperaturu u rerni, otvaranjem se ona spušta i dovodi do neravnomjernog pečenja slastica.

Želite li provjeriti je li kolač pečen, iz rerne ga izvucite zajedno s rešetkom na minimalan vremenski period.