navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Muzička zvijezda

Mariah Carey danas slavi 50. rođendan

Pjevačica s impresivnim vokalnim sposobnostima, Mariah Angela Carey, danas slavi 50. rođendan, a mnogi je i dalje najbolje znaju po božićnoj pjesmi "All I Want For Christmas Is You".

Objavljeno: 27.03.2020. u 16:59
get url
text
Maraja Keri

Iako su ju često diskriminirali zbog boje kože jer joj je majka bila irskog porijekla, a otac Afrikanac, Mariah je toliko željela uspjeti da je ni najmanja prepreka nije mogla pokolebati.

Tako je postala prva ženska pjevačica u historiji koja je najduže bila na vrhu Billboardove ljestvice, čak 60 sedmica. Ime je dobila po najdražem filmu njene majke, "They Call the Wind Maria", samo što su njeni roditelji dodali "h" na kraju koje se ne izgovara.

Muziku voli od malih nogu jer joj je mama Patricia radila kao profesorica pjevanja, a baka joj je bila R&B ikona Patti LaBelle. S dvije godine je oponašala pjevanje svoje majke, a već s četiri išla na satove pjevanja. U mladosti je radila kao hostesa i konobarica, u New Yorku je završila za kozmetičarku, a bila je i prateći vokal Brendi K. Starr.

Tek kad je njene demo snimke vidio Tommy Mottole (70), šef Sony Musica, Carey se otvorio put ka zvijezdama. Potpisala je ugovor s diskografskom kućom Columbia i 1990. godine objavila svoj prvi album. Upravo zbog tog albuma dobila je dva Grammyja, a nagrade su u budućnosti samo pristizale.