navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nekoliko slučajeva

Misteriozna bolest povezana s COVID-19 javlja se i kod odraslih u ranim 20-im

Misteriozna bolest koja je povezana s koronavirusom postala je jedna od glavnih vijesti posljednjih sedmica, nakon što je zabilježeno nekoliko slučajeva kod djece širom svijeta.

Objavljeno: 22.05.2020. u 15:10
get url
text

Bolest se opisuje kao "upalni sindrom", a slična je Kawasakijevoj bolesti i sindromu toksičnog šoka.

Doktori upozoravaju da je bolest sada zabilježena i kod odraslih osoba, u ranim 20-im godinama.

Nekoliko pacijenata u ranim 20-im hospitalizirano je zbog bolesti, uključujući 20-godišnjaka u San Diegu i 25-godišnjaka u New Yorku, javlja Washington Post.

Zabrinjavajuće je to što bolest teže podnose odrasli u odnosu na djecu.

Govoreći za Washington Post Jennifer Lighter, pedijatrica na odjelu zaraznih bolesti u NYU Langone, kazala je kako su stariji teže pogođeni ovom bolešću.

Doktori su sada prijavili slučajeve misteriozne bolesti u Velikoj Britaniji, SAD-u, Francuskoj, Italiji, Španiji i Švicarskoj.

Prvi izvještaju dolaze iz Velike Britanije, gdje se vjeruje da postoji najmanje 100 slučajeva.

U međuvremenu, francuski ministar zdravlja Oliver Veran otkrio je da je ranije ovog mjeseca bolest zabilježena kod "oko 15 djece svih uzrasta".

U razgovoru za Franceinfo, Veran je također potvrdio da su prijavljeni slučajevi u Španiji, Italiji i Švicarskoj, navodeći da su kod pacijenata zabilježeni povećana temperatura, probavne smetnje i vaskularne upale kao glavni simptomi.

Veza između ove bolesti i koronavirusa ostaje nejasna, pri čemu su neka djeca koja su testirana na COVID-19 bila pozitivna na ovaj virus, dok su druga negativna, piše Mirror.

Izvještaj ljekara iz Birminghama prošle sedmice pokazao je da postoji veza između ove dvije bolesti, ali sada glavni naučnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) otkriva da to možda nije tako.

Govoreći u emisiji Andrew Marr Show na BBC-ju dr. Soumya Swaminathan je kazala kako su se u posljednje vrijeme pojavili izvještaji da su djeca primljena sa čudnim sindromom, nešto što liči na sepsu ili Kawasaki bolest koja izaziva upalu krvnih žila.

- Sada nije baš jasno koja je veza između COVID-19 i ovog sindroma. Neka djeca su testirana pozitivno, a neka nisu. WHO je razgovarao sa grupom međunarodnih pedijatara o tome kako da se pristupi bolesti i potrebi da se prikupi više podataka. Prije dva dana smo stavili napomenu kojom od ljekara tražimo da daju informacije u standardiziranom formatu kako bismo mogli više naučiti o sindromu. Međutim, moram naglasiti da su rizici za djecu veoma mali s ovom infekijom i nije bilo mnogo slučajeva - kazala je.