navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vlakna, vitamini

Mnogo je razloga zbog kojih trebate jesti sjemenke tikve

Već i male količine pojedenih sjemenki u vašem tijelu mogu osigurati značajne količine zdravih masti, vitamina a lahko ih je uključiti u svakodnevnu prehranu. 

Objavljeno: 07.03.2023. u 10:12
get url
text
Tikva sjemenke

Možda vam sjemenke tikve na prvi pogled izgledaju malene, ali u njima se nalazi mnoštvo vrijednih hranjivih tvari, vlakana, proteina, vitamina B, omega kiselina, fosfora, magnezija, bakra, cinka...

Sjemenke tikve sadrže antioksidanse poput karotenoida i vitamina E. Antioksidansi mogu smanjiti upalu i zaštititi naše stanice od slobodnih radikala. Zbog toga vam namirnice bogate antioksidansima mogu pomoći u zaštiti od različitih bolesti.

U jednom istraživanju provedenom na štakorima oboljelim od artritisa, primijećeno je smanjenje upalnog stanja nakon što im je davano bučino ulje.

Nekoliko je studija potvrdilo da sjemenke tikve smanjuju simptome povezane s problemima prostate. Također, rezultati jedne studije pokazali su da svakodnevno uzimanje 10 g ekstrakta sjemenki tikve poboljšava funkciju mokraćnog sistema. 

Sjemenke tikve su jedan od najboljih prirodnih izvora magnezija.

Inače, magnezij je neophodan za više od 600 hemijskih reakcija u tijelu. Adekvatan nivo magnezija u organizmu važan je za kontrolu krvnog pritiska, smanjenje rizika od srčanih bolesti formiranje i održavanje zdravih kostiju

Ako imate problema sa spavanjem, možda bi mogli konzumirati sjemenke tikve prije spavanja. One su prirodni izvor triptofana, aminokiseline koje poboljšava san.