navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izbjegnite loše navike

Na dijeti ste: Stručnjaci otkrivaju šta jesti za večeru, a obrok uključuje i desert

Uvečer ste uglavnom umorni i iscrpljeni nakon svih dnevnih obaveza, pa često se odlučujete za brzu hranu ili jednostavno preskačete obrok?

Objavljeno: 12.01.2023. u 08:31
get url
text

Ako ste se i vi pronašli u ovome, postoji način kako prestati sa tom lošom prehrambenom navikom, piše eatingwell.com.

Evo što jesti za večeru ako vam se ne da kuhati ili ako ste previše gladni, a želite izgubiti višak kilograma.

Počnite obrok zelenom salatom

Ova je ideja naučno dokazana. Jedno istraživanje Univerziteta Penn State pokazalo je da ako prvo pojedete salatu, smanjit ćete unos kalorija za 12 posto. Povrće je puno vlakana, vitamina i minerala, a isto tako će usporiti probavu i zasititi vas na dugo vrijeme. Naravno, da možete jesti bilo koje povrće, a okus obogatiti finim preljevom.

Dodajte salati proteine

Proteini igraju veliku ulogu u tijelu, pa će vas zasititi, pomoći kod oporavka od povreda, održavati mišićnu masu i pomoći imunološkom sistemu. Drugim riječima, potrebni su i ako niste na dijetu.

Prema studiji iz 2018. godine, objaljenoj u magazinu Nutrition, proteini vam mogu pomoći da smršate.

Tražite proteine u piletini, ribi, mliječnim proizvodima, jajima...

Ne zaboravite na cjelovite žitarice

Ako ste na dijeti, cjelovite žitarice su odlična namirnica koja će vam pomoći, pune su vlakana za koja se zna da će vas dugo držati sitima, a kako su puni atioksidansa, vitamina i minerala, i vaše raspoloženje će biti bolje. Možete ih na sreću dodati i skoro svakom obroku, a nalaze se i u smeđoj riži, kokicama, zobi i hljebu sa cjelovitim žitaricama.

Ima mjesta i za desert

Ako pazite šta jedete, to ne znači da morate izbaciti omiljene poslastice iz prehrane. Iako je važno ograničiti unos šećera, sigurno možete pojesti nešto slatko. Voće je tako jedna od namirnica koje smijete pojesti, sadrže prirodne šećere i puni su nutrijenata. Tu je tamna čokolada koja je odličnog okusa i sadrži manje šećera. Važno je, naravno, biti umjeren.

Dijeta koja je puna ograničenja nije održiva i nije dobar način za gubitak kilohrama te može imati i negativna utjecaj na zdravlje.

- Ako se potpuno odreknete deserta, u mozgu će se otpustiti molekula koja se stvara kada ste uplašeni, anksiozni ili pod stresom - ističe dr. Pietro Cottone koji je autor istraživanja na temu motivacijskog ponašanja.

Dobro je znati da veći nivo stresa može i smanjiti vašu motivaciju da jedete zdrave namirnice.

Dijeta Klinike Mayo proglašena je najučinkovitijom u prošloj godini

Ako još ne znate koji plan prehrane pratiti, prema odabiru stručnjaka na jednom od vodećih portala za istraživanje podataka, U.S. News & World Report, dijeta Mayo klinike proglašena je najboljom, a jednostavno ju je uključiti u svakodnevicu, piše eatthis.com.

Program se sastoji od pomoći pojedincu na putu ka gubitku kilograma pri čemu se pazi i na održavanje cjelokupnog zdravlja.

Osim što je proglašena najboljom u prošloj godini, ocijenjena je kao najbolji način za gubitak kilograma, ali za osobe s dijabetesom.

- Možete do cilja tako da i dalje uživate u ukusnim obrocima koje sami pripremate. Nećete morati razmišljati o kalorijama, a program će vas naučiti kako pametno birati namirnice uz metode koje potpisuje ljekar. Ova dijeta nije trenutni hit, takvih je puno i znate koji su rezultati. Ovo je program koji će pomoći da napravite jednostavne, zdrave promjene u kojima ćete uživati, a koje će rezultirati tjelesnom težinom koju možete održavati ostatak života. Upravo su nove navike način da ova dijeta bude održiva – kaže dr. Donald D. Hensrud s Mayo klinike.