navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
I oni su dio porodice

Na šta trebate obratiti pažnju kad uređujete kutak za ljubimca

Kućni ljubimci odavno nisu samo životinje sa kojima dijelimo svoj životni prostor. Oni su postali dio porodice i kao takvi, trebaju svoj prostor baš kao što i mi imamo spavaću sobu.

Objavljeno: 14.02.2020. u 09:33
get url
text

Kada odlučimo da nabavimo psa, nerijetko se odlučimo i na uzimanje godišnjeg odmora kako bi nam prilagođavanje lakše prošlo.

Ono što zaboravljamo jeste da ćemo, bez obzira na to radi li se o psu, mački, hrčku ili tarantuli, prije ili kasnije životinju morati ostaviti samu. Iako se mnogim vlasnicima zbog toga slama srce, sasvim je jasno da je razdvajanje neminovno, a olakšat ćete ga svom ljubimcu ako mu pružite okruženje koje je prilagođeno njegovim potrebama.

A kako su ljudi na svoje kućne ljubimce itekako osjetljivi, mnogi rade neke (ne) obične stvari. Zbog ograničenog kućnog budžeta vlasnici štede na grickalicama i opremi poput jastuka i torbi.

U startu kupuju jastuk koji će više puta oprati nego da kupuju novi. Više se prate akcije, no, bez obzira na krizu i budžet, nikada ne treba štedjeti na zdravlju ljubimaca, lijekovima, dodacima prehrani ili zaštiti protiv parazita.

Upravo zbog sve veće svjesnosti o potrebama ljubimaca, ali i o smanjenom budžetu često se nude akcije na različite proizvode i posebne popuste za članove svog Kluba kako bi ljubimci dobijali samo ono najbolje.

I bez obzira na to o kojoj se vrsti ljubimca radi, on treba da ima svoj kutak gdje se može opustiti i naspavati.

Taj kutak trebao bi biti njihova oaza puna jastučića, ležaljki, s omiljenom pokrivačem ili igračkom i posudicom za hranu i vodu. U kutku bi trebalo da se nađu stvari koje vašeg ljubimca čine sretnim, primjera radi igračke za pse, postolja za mačke.

Ponuda je danas veoma bogata: koriste se različiti materijali, uzorci i teksture tako da će se namještaj za ljubimca dobro uklopiti u svaki dom.

Možete kombinovati boje i uzorke i u pravom smislu riječi urediti životinjski enterijer.

Izbor igračaka, ležaljki, jastučića i korpi za kućne ljubimce je veliki. I dok će vaša zmija, pauk ili ribica biti sretni na miru u svom terariju ili akvariju, krzneni ljubimci bi od dosade mogli početi uništavati vaše stvari. Zato je važan pametan izbor materijala.

Jastuci mogu biti pamučni ili s krznom, pa možete izabrati dva, zavisno o kojem godišnjem dobu se radi.

Ako primjera radi, kupujete igračku za psa koji voli da žvaće stvari, dobro je nabaviti izdržljivije igračke od tvrde gume kako ne bi progutao sitne dijelove.

Cilj je kupiti igračku koja odgovara i karakteru ljubimca. Neki psi vole da igračke cvile i trube, dok druge to ne raduje.

Ako je pas veliki, treba mu kupiti dovoljno veliku igračku koju nesmetano može držati u zubima.

Naravno, prilikom kupovine jastuka, ležaljki ili korpi, potrebno je imati na umu i veličinu ljubimca.

Bez obzira na sve, mnogi vlasnici iskuse kako njihovi ljubimci imaju vlastite ideje o tome gdje i kako se trebaju odmarati. Tako nije neobično vidjeti mačku zavučenu u kutiju pored lijepog jastuka ili psa kako spava na sasvim drugom mjestu.

Osim što može da se radi o trenutnoj potrebi životinje (npr. hlađenje na pločicama ljeti), ponekad se životinje ne osjećaju prijatno u svom kutku jer je ono postalo mjesto za kaznu ili ga nemaju odmalena.

Čim nabavite kućnog ljubimca, naučite ga da uživa u svom prostoru i zabavlja se igračkama kako bi svi bili srectniji i osjećali se bolje.