navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kostimografkinja progovorila

Nakon 30 godina otkriveno: Kako je nastala mini haljina iz kultnog filma "Zgodna žena"

Osim što ga pamtimo po gomili romantičnih izjava i scena, te nesvakidašnjoj ljubavi prostitutke Vivian i milionera Edwarda koje su sjajno utjelovili Julia Roberts i Richard Gere, film "Zgodna žena" značajan je zbog brojnih dizajnerskih kreacija koje i danas služe kao inspiracija mnogima.

Objavljeno: 22.08.2020. u 17:12
get url
text

Trideset godina od nastanka filma, koji je stekao kultni status, kostimografkinja Marilyn Vance otkrila je gdje je našla inspiraciju za bijelo-plavu mini haljinicu u kojoj je Viviane trebala zavesti Edwarda.

Vance je inače za svoje kreacije osvojila nagradu za najbolje kostime na filmu na dodjeli BAFTA nagrada 1990. godine.

Kada su joj povjerili posao kostimografkinje na ovom filmu, dizajnerica je počela proučavati tijelo Julie Roberts i shvatila da uz perfektnu figuru ipak nešto nedostaje.

Mlada Julia nije imala posebno naglašen struk i bokove. Kako bi je transformirala u što atraktivniju djevojku na filmu, Vance se poslužila trikom iz 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su žene naglašavale svoje strukove otvorenim kostimima.

{$galerijaFotografija}

Zapravo Marilyn je inspiraciju pronašla u kupaćim kostimima iz tog doba, te svoju ideju pretvorila u izazovnu haljinu koja malo toga ostavlja mašti.

Rezultat je bio haljina u plavo bijeloj kombinaciji, izuzetno uskog kroja od materijala koji prijanjaju uz tijelo, a u dijelu struka bio je rezan prema unutrašnjosti te spojen tek metalnom kopčom.

Na taj način glumica je u trenutku postala seksi ikona, a pogotovo kada se tome dodaju izazovne crne čizme do koljena od lateksa te raspuštena crvena kovrdžava kosa.

Dizajnerica je otkrila da je čizme pronašla u trgovini inspiriranoj punk stilom, u Londonu te ih poslala avionom na set u Kaliforniju.

Kultna mini haljina, kojom se Julia Roberts proslavila u svijetu Hollywooda, i danas je mnogima inspiracija.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PRETTY WOMAN DRESS AVAILABLE @asos Comes in BLACK, RED or ROYAL BLUE LINK IN THE BIO #HunzaG #Asos

A post shared by Hunza G (@hunza.g) on

Proteklih sezona moglo se pronaći vrlo sličnih modela na Asosu kada ih je nudio brend Hunza G, u potpunosti inspiriran originalom.

film8.jpeg
1 od 4
left-arrowright-arrow